Mai multe fete dintr-un centru de plasament acuză doi bărbați de abuzuri sexuale. Unul dintre aceștia este jandarm

Data actualizării: Data publicării:
centru de plasament casa vera santana

Parchetul Militar şi Direcţia de protecţia a copilului Arad fac anchete într-un centru de plasament unde o fetiţă de 11 ani ar fi fost violată. Acuzaţi sunt soţii a două dintre femeile care trebuiau să aibă grijă de copilă. Unul dintre bărbaţi este jandarm, cel de al doilea - angajat al unei firme a primăriei.

În urmă cu aproape o lună, tatăl unei fetiţe luate în plasament depunea o plângere la Parchetul Militar Timișoara. Bărbatul acuză un jandarm că în urmă cu doi ani i-ar fi abuzat copilul. În acea perioadă, fetiţa se afla în grija Casei Vera din Sântana, o casă de tip familial. În aceeaşi plângere era menţionat şi numele unui al doilea abuzator, care ar fi molestat-o şi el pe copilă. Totul a ieşit la iveală, de curând, când părintele, îngrijorat de comportamentul fetei a dus-o la un psiholog.

„După câteva ședințe de terapie, fata s-a destăinuit parțial și apoi psihologul ne-a învățat cum să reușim să o descoasem pe fată....am aflat că fata a fost abuzată sexual de doi adulți în casă de tip familial, unde ea și-a petrecut o perioadă a vieții până noi am luat-o în familie”, povestește tatăl adoptiv al fetei.

Casa Vera este una din primele case de tip familial, înfiinţate în județul Arad. Aici îşi duc traiul zilnic 12 copii, fete şi baieţi, cu vârste cuprinse între 7 și 15 ani. Şase angajaţi ai Direcției pentru Protecția Copilului se îngrijesc de soarta acestor minori. Unul dintre cei mai vechi asistenţi ai centrului susține însă că acuzaţiile nu sunt adevărate şi că totul ar fi o răzbunare.

„Este răzbunarea fetei care a născut, și a convorbirilor cu fetiță care a fost în plasament, care a făcut plângerea”, afirmă Gheorghe Puia responsabil Casă Vera Sântana.

O altă tânără care şi-a petrecut adolescenţa în casa de tip familial a rămas însarcinată când avea 15 ani. A fost nevoită să părăsească centrul de îngrijire. Acum are 19 ani şi s-a decis să povestească ce se întâmplă în Casa Vera. Susţine că şi ea a fost victimă a abuzurilor celor doi bărbaţi.

Abuzul s-a repetat de foarte multe ori, și abuzul era în sufrageria mare și la noi în cameră, când ne uităm la televizor. Eram în clasa a șaptea și a opta când s-a întâmplat asta, 13-14 ani, le abuza nu doar pe mine, ci și pe fetele mici și pe cealaltă fată mai mare decât mine cu un an”, mărturisește Ramona, fostă locatară a „Casei Vera” .

Conducerea Direcției pentru Protecția Copilului Arad a intrat pe fir şi a luat primele măsuri, după ce a aflat de anchetă demarată de Parchetul Militar.

„Am hotărât anunțarea organelor de cercetare penală și îndepărtarea personalului din preajma copiilor prin delegarea lor în alte centre”, afirmă Rodica Crainic, dir. adj. DGPC Arad.

Jandarmul acuzat de abuz fizic şi emoţional neagă faptul că ar fi avut vreodată legătură cu fetele minore din Casa Vera.

„Subofițerul a depus un raport personal către conducerea Inspectoratului de Jandarmi Arad, în care neagă vehement aceste acuzații și chiar se simte șocat”, declară Dan Monoranu, purtător de cuvînt IJJ Arad.

În zilele următoare, procurorii militari vor începe audierea mai multor martori, care au legătură cu acest caz. Cei doi bărbaţi, bănuiţi că ar fi abuzat mai multe fete minore, sunt căsătoriţi, iar soţiile lor sunt angajate ale Casei Vera, unde se presupune că ar fi avut loc abuzurile.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri