Sari la conținut

Mai mulți bani pentru foștii deținuți politici

Dan Despan şi-a văzut tatăl condamnat la muncă silnică pe viaţă. Când avea doar opt ani, a fost deportat împreună cu mama şi fratele său.

„Ne-au ridicat, ne-au dus în zona Blaj, ne-au lăsat în câmp și am stat acolo patru ani de zile, iarnă și vară. La majoritatea le era frică să ne ţină, să ne cazeze undeva, şi am dus-o foarte foarte greu. Nu am avut ce să mâncăm, am fost dați afară din școli”, spune Dan Despan, victimă a regimului comunist.

Pentru cei patru ani în care a fost deportat de regimul comunist, Dan Despan primeşte acum 800 de lei. Odată cu intrarea în vigoare a acestei legi, va încasa încă 1.600 de lei.

„Banii îi dăm pe medicamente, banii îi dăm pe tratamente. Am avut un infarct , mi s-au pus două stenturi, care aceste două stenturi au costat cât o Dacie Logan”, spune el.

Banii vor ajunge în buzunarele lor abia începând cu luna iulie.

„Ne-a deranjat că ni s-a spus că ni se dă la 1 ianuarie 2015. Acum s-a amânat până în iulie 2015.

Dacă în fiecare lună mor câte 250 în ţară... Câţi or mai muri până în iulie?”, spune Cornelia Petrea, altă victimă a regimului comunist.

Amânarea plăţii acestor bani pentru luna iulie a fost taxată la dezbaterile din plen şi de către liberali.

A venit Guvernul să ne spună: ştim, am făcut o promisiune electorală. Nu ne-a păsat de acei oameni, n-am introdus-o în buget. Știm că ne pregătim să plecăm de la guvernare, dar o băgăm de la 1 iulie să fie aplicată, lasă că o plătiți voi”, a spus Cristina Pocora, deputat PNL.

Liberalii au cerut ca amendamentul PSD care stabileşte ca aceste indemnizaţii să crească abia din luna iulie să fie respins, dar solicitarea a căzut la vot.

De acest proiect de lege vor beneficia peste 45.000 de victime ale comuniştilor. Aproape 3.000 sunt foşti deţinuţi politici şi peste 24.000, deportaţi.