Mai mulți bani pentru foștii deținuți politici

Data publicării:
gratii inchisoare detentie sursa foto digi24

Dan Despan şi-a văzut tatăl condamnat la muncă silnică pe viaţă. Când avea doar opt ani, a fost deportat împreună cu mama şi fratele său.

„Ne-au ridicat, ne-au dus în zona Blaj, ne-au lăsat în câmp și am stat acolo patru ani de zile, iarnă și vară. La majoritatea le era frică să ne ţină, să ne cazeze undeva, şi am dus-o foarte foarte greu. Nu am avut ce să mâncăm, am fost dați afară din școli”, spune Dan Despan, victimă a regimului comunist.

Pentru cei patru ani în care a fost deportat de regimul comunist, Dan Despan primeşte acum 800 de lei. Odată cu intrarea în vigoare a acestei legi, va încasa încă 1.600 de lei.

„Banii îi dăm pe medicamente, banii îi dăm pe tratamente. Am avut un infarct , mi s-au pus două stenturi, care aceste două stenturi au costat cât o Dacie Logan”, spune el.

Banii vor ajunge în buzunarele lor abia începând cu luna iulie.

„Ne-a deranjat că ni s-a spus că ni se dă la 1 ianuarie 2015. Acum s-a amânat până în iulie 2015.

Dacă în fiecare lună mor câte 250 în ţară... Câţi or mai muri până în iulie?”, spune Cornelia Petrea, altă victimă a regimului comunist.

Amânarea plăţii acestor bani pentru luna iulie a fost taxată la dezbaterile din plen şi de către liberali.

A venit Guvernul să ne spună: ştim, am făcut o promisiune electorală. Nu ne-a păsat de acei oameni, n-am introdus-o în buget. Știm că ne pregătim să plecăm de la guvernare, dar o băgăm de la 1 iulie să fie aplicată, lasă că o plătiți voi”, a spus Cristina Pocora, deputat PNL.

Liberalii au cerut ca amendamentul PSD care stabileşte ca aceste indemnizaţii să crească abia din luna iulie să fie respins, dar solicitarea a căzut la vot.

De acest proiect de lege vor beneficia peste 45.000 de victime ale comuniştilor. Aproape 3.000 sunt foşti deţinuţi politici şi peste 24.000, deportaţi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri