Sari la conținut

Mai mulţi bani pentru Prima Casă. Guvernul a suplimentat fondurile cu 200 milioane de lei

Din cele 14 bănci care dau credite prin programul Prima Casă anul acesta, trei dintre ele au reuşit să primească fiecare alocări suplimentare de peste 40 de milioane de lei drept garanţii din partea statului. Este vorba despre Banca Transilvania, BRD şi BCR.

Bancherii spun că suplimentarea fondurilor este binevenită, în condiţiile în care fondurile alocate iniţial pentru anul acesta s-au epuizat încă din toamnă, iar mii de clienţi au rămas pe listele de aşteptare.

Vom mai avea credite garantate sau nu? Da! pentru că există cerere de locuinţe”, spune Dana Demetrian, vicepreşedintele unei bănci comerciale.

Răspunsul băncii vine după ce discuţiile despre legea dării în plată, întoarsă recent în Parlament pentru a fi dezbătută, au ridicat semne de întrebare cu privire la continuarea programului Prima Casă. Aplicarea legii în forma votată iniţial de parlamentari ar fi însemnat sfârşitul programului, afirmau specialiştii de la Banca Naţională.

Despre creditul Prima Casă - nu va mai exista din prima secundă din cauză că nu va putea să fie executată garanţia statului”, spunea Eugen Rădulescu, director în cadrul BNR.

Un alt avertisment de la Banca Naţională: bancherii vor limita creditarea drastic şi vor acorda împrumuturi ipotecare cu un avans de până la 50 la sută, dacă legea dării în plată nu este modificată. Unii bancheri spun însă că, indiferent de reglementările viitoare, este în interesul lor să continue să dea credite.

Ne gândim la mult mai multe lucruri decât la avans, ne uităm la o informaţie de rating, ne adresăm tinerilor de la început astfel încât să aibă o istorie de creditare”, spune Dana Demetrian, vicepreşedintele unei bănci comerciale.

Suplimentarea garanţiilor pentru programul Prima Casă de anul acesta va permite bancherilor să dea credite cu o valoare totală de 400 de milioane de lei.

Banii ar ajunge pentru circa 2.400 de credite, dacă luăm în calcul un credit mediu de 37.000 de euro. Programul va continua şi în 2016, dar plafonul garanţiilor de stat este stabilit la 1,5 miliarde de lei, de aproape două ori mai mic faţă de cel de anul acesta.