Mâncare fără termen. UE vrea să ceară producătorilor să nu mai treacă pe etichetă data de valabilitate

Data publicării:
alimenteee

Luna viitoare, miniştrii Agriculturii din statele comunitare vor vota o listă cu produse care pot fi consumate pentru o perioadă mai îndelungată.

Oțetul este deja pe o lista de produse a căror etichetă nu trebuie sa contina sintagma „a se consuma, de preferință, înainte de”.

Oficialii europeni se gândesc să treacă pe aceeași listă și pastele făinoase, orezul, cafeaua sau murăturile.

La noi, autorităţile se consultă acum cu patronatele din industria alimentară.

Sunt produse care pot avea un termen de valabil mai lung. Putem vorbi de sare, paste făinoase, miere de albine”, spune Viorel Morărescu, director în cadrul Ministerului Agriculturii.

În această categorie nu intră alimentele perisabile cum ar fi carnea, mezelurile sau lactatele. Românii spun că sunt destule produse care ar mai putea fi bune deşi pe etichetă scrie clar că au depăşit termenul de valabilitate.

Specialiştii atrag atenţia că este foarte importantă temperatura la care este ţinut produsul pentru a putea fi mâncat o perioadă mai lungă de timp.

Anumite produse pe care le congelăm și le decongelăm nu mai pot fi folosite în condiții de siguranță”, explică Sorin Mierlea, directorul Asociaţiei pentru Protecţia Consumatorilor.

Nutriţioniştii spun că produsele care sunt păstrate timp îndelungat în frigider sau în cămară au mai puţine vitamine şi minerale.

Data de expirare a unui produs alimentar este foarte importantă, pot să apară modificări. Unele modificări se referă la pierderea calității nutriționale ale alimentului respectiv”, spune nutriționistul Florin Popa.

Conform oficialilor europeni, o treime din marfa de pe rafturile magazinelor ajunge la gunoi pentru că a ieşit din termenul de valabilitate.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri