MApN nu mai are bani. Se amână norma de hrană și chiriile militarilor

Data actualizării: Data publicării:
militari3

Reprezentanţii Ministerului Apărării Naţionale (MApN) au anunţat, marţi, că salariile angajaţilor se vor plăti eşalonat în această lună, având în vedere că nu s-a efectuat rectificarea bugetară. Soldele şi salariile nete, fără contribuţii şi impozit, vor fi achitate în data de 15 septembrie, iar banii de chirii, normă de hrană şi alte drepturi salariale vor fi acordaţi ”în jurul datei de 25 septembrie, după rectificarea bugetară”.

Potrivit unui comunicat de presă transmis, marţi, de reprezentanţii MApN, drepturile salariale ale angajaţilor vor fi plătite eşalonat în această lună.

Astfel, „în scopul abordării prudenţiale a execuţiei bugetare, în condiţiile în care până la această dată nu a fost efectuată rectificarea bugetară pe anul 2017”, Direcţia financiar-contabilă a decis că, în data de 15 septembrie, vor fi plătite sumele aferente soldelor şi salariilor nete, fără contribuţiile individuale şi impozit, unde de asemenea sunt probleme. La aceeaşi dată vor fi achitate diurnele în valută cuvenite personalului aflat în misiuni externe.

Între 21 şi 25 septembrie vor fi plătite contribuţiile angajatorului şi ale angajatului, dar şi impozitul pe venit.

Celelalte drepturi salariale - normă de hrană, chirii etc - vor fi plătite „în jurul datei de 25 septembrie, după rectificarea bugetară”.

Până acum, atât chiria cât și norma de hrană făceau parte din salariul pe care îl primeau militarii.

Angajații MapN vor primi pe 15 septembrie mai puțin cu 700-900 de lei.

Premierul Mihai Tudose a declarat, marţi, la Parlament, că rectificarea bugetară va fi una pozitivă şi o va prezenta până la sfârşitul lunii septembrie.

„Rectificarea, odată cu proiectul de buget. Eu cred că într-o săptămână, o săptămână şi ceva. Până la sfârşitul lunii oricum da”, a declarat premierul Mihai Tudose.

Întrebat ce fel de rectificare va fi, şeful Executivului a spus că aceasta nu va fi negativă.

Florin Jipa, purtător de cuvânt MapN: În fiecare 15 ale fiecărei luni vor fi plătite sumele aferente soldelor și salariilor nete. Nu și contribuțiile pentru aceste salarii, nu chiriile, norma de hrană. Contribuțiile și impozitul pe venit vor fi plătite pe 21-25 septembrie, iar în jur de 25 septembrie, după rectificarea bugetară se vor face celelalte plăți.

Alice Iacobescu: De ce atunci nu au fost alocați de la început bani?
Florin Jipa: Din informațiile pe care le am, din necesitatea respectării prevederilor art. 18 din legea responsabilității fiscal-bugetară și având în vedere și o abordare prudentă a execuției bugetare a trebuit să se recurgă la această măsură.

Alice Iacobescu: Nu sunt bani? Ministerul a cheltuit mai mult, sau nu a avut alocat cât trebuie?
Florin Jipa: Am înțeles că ministerul are sumele de bani necesare, dar are nevoie de o redistribuire din anumite conturi bugetare în altele, pentru a face aceste plăți, lucruri care sperăm să se facă la următoarea rectificare bugetară.

Alice Iacobescu: Vor fi luați de la investiții și puși la salariu?
Florin Jipa: Nu pot să specific exact.

Alice Iacobescu: De ce nu a fost făcută la timp rectificarea?
Florin Jipa: Este o întrebare care mă depășește pe mine.

Alice Iacobescu: Știți de ce sumă e nevoie?
Florin Jipa: Nu am această informație.

Alice Iacobescu: S-a mai întâmplat ca MApN să nu aibă bani?
Florin Jipa: Au mai fost astfel de situații. Oricum, anumite sume de bani, cele de chirie, ele nu erau plătite pe 15 septembrie, ci către finalul lunii.

Alice Iacobescu: Aveți certitudinea că la finalul lunii va fi rezolvată problema?
Florin Jipa: Eu personal sper că se va întâmpla.

Alice Iacobescu: Ministrul Apărării ce poziție are?
Florin Jipa: Sunt convins că atât ministrul Apărării cât și alte persoane cu funcții de răspundere încearcă să rezolve situația.

Alice Iacobescu: I-a atras atenția premierului?
Florin Jipa: Nu am aceste informații.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri