Mariana Câmpeanu: Şomajul în rândul tinerilor se îndreaptă către cota de alarmă. Ministrul Muncii oferă soluţii din 2014

Data publicării:
somaj

Şomajul în rândul tinerilor ar putea ajunge la pragul de alarmă: 25%. Declaraţia vine de la ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, care spune că motivul acestei rate record a şomajului ar putea fi numărul mare de absolvenţi de liceu care nu au promovat examenul de Bacalaureat şi, ca atare, au cerut intrarea în şomaj. 18.000 de tineri s-au înregistrat luna aceasta ca şomeri.

Rata şomajului tinerilor este în acest moment de 23,8%, însă ministrul Mariana Câmpeanu şi-a exprimat temerea că pragul de alarmă de 25% ar putea fi atins odată cu valul de absolvenţi care nu au promovat examenul de maturitate şi care cer deja ajutorul de şomaj.

Chiar dacă la nivel de ţară suntem sub media europeană, în ţară sunt judeţe unde şomajul tinerilor este mare, şi mă refer la zona Moldovei şi zona de sud a ţării”, a spus ministrul Muncii vineri, la Deva. Ea s-a aflat în judeţul Hunedoara cu ocazia organizării Bursei Locurilor de Muncă, desfăşurată în localităţile Orăştie, Simeria, Călan şi Hunedoara.

Din ianuarie 2014 ar trebui să intre în vigoare un program finanţat european, „Garanţia pentru tineri”, menit să reeducă riscul de şomaj în rândul tinerilor. El prevede ca „în termen de patru luni după ce un tânăr a absolvit o formă de învăţământ să i se găsească o formă de ocupare: fie să continue studiile, fie să participe la cursuri de recalificare, fie să fie angajaţi. În acest fel se încearcă reducerea posibilităţilor ca tinerii să devină şomeri de lungă durată”, a mai spus ministrul.

Între timp, majoritatea tinerilor spun că se află în căutarea unui loc de muncă, însă şansele ca ei să îşi găsească într-adevăr de lucru sunt limitate. Între timp, sunt buni şi banii de la stat, adică cei 250 de lei lunar: „Am zis că, atât cât îmi caut un job, să îmi vină un venit de la ei. Trăim în România, nu ai ce să faci. Nu cred că o să îmi găsesc foarte uşor (un loc de muncă)”, spune un tânăr absolvent.

Fie că au promovat sau nu Bacalaureatul, absolvenţii de liceu mai au la dispoziţie doar câteva zile pentru a-şi depune dosarul în vederea obţinerii indemnizaţiei de şomaj. Tinerii pot beneficia de acest ajutor doar o jumătate de an.

În primele trei săptămâni ale lunii, şi-au depus dosarele 17.500 de tineri, în condiţiile în care în luna iulie 2012 s-au înregistrat 30.000.

La Agenţiile de Ocupare a Forţei de Muncă au fost disponibile în ultima săptămână peste 11.000 de posturi în toată ţara. Majoritatea ofertelor sunt pentru operator confecţii, tâmplar, mecanic, sudor, instalator, bucătar sau paznic. Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, îi îndemna pe tineri încă de la începutul acestei luni să meargă la oficiile de şomaj pentru a-şi găsi mai uşor un loc de muncă.

Patronii care angajează tineri, indiferent dacă aceştia sunt absolvenţi, cu sau fără diplomă de Bacalaureat, primesc subvenţii timp de un an.

Şomajul în rândul tinerilor între 15 şi 24 de ani a crescut în ultimii patru ani cu 5 procente, ajungând la 23%.

Care sunt procedurile de acordare a indemnizaţiei de şomaj




Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri