Mărturiile româncelor salvate din mâinile proxeneților: „Nu poți niciodată să uiți!”

Data publicării:
PROSTITUTIE

”Nu poți niciodata sa uiți. Niciodata. Poate ca te recuperezezi, dar cicatricele ramân pentru tot restul vieții!”, a povestit una dintre victime.

Este mărturia şocantă a unei femei, victimă a traficului de persoane. Teodora are 35 de ani şi este una din cele aproape 900 de femei salvate din ghearele proxeneţilor anul trecut. Din păcate, tânăra a fost victima propriei familii. Chiar soacra ei este cea care a dus-i în Belgia şi a forţat-o să-şi vândă trupul în stradă, sub ameninţarea că altfel nu-şi mai vede copilul. „Ei mi-au spus ca trebuie sa strâng câte 300 de euro pe care sa îi trimit în fiecare vineri. Nu ma mai recunosteam. Nu mai eram aceeași mei. Vrei sa te omori, sa îți faci rau. Ești furioasa, devii agresiva, personalitatea ți se schimba”, a mai spus femeia.

Norocul i-a surâs în una din zile. La un control de rutina al poliţiei a fost descoperita şi trimisa înapoi în România. Ajunsa în ţară, a început sa strângă probe pentru a-i demasca pe călăii din propria familie. „Partenerul meu s-a hotarât să se ducă în Belgia cu o altă fată şi să o pună să se prostitueze. Am strâns probe care să arate că eu am fost obligată să mă prostituez, le-am trimis în Belgia şi ei l-au arestat”. 

Cea mai noua metoda prin care traficanţii reuşesc sa-şi gaseasca victime este metoda loverboy. Un traficant reuşeşte să seducă o fată, o face să se îndragostească de el, o convinge ca îşi doreşte să-şi întemeieze o familie alături de ea, iar apoi îi propune să se prostitueze pentru a avea un venit decent. „Trebuie sa te comporţi cât mai frumos cu o femeie ca să stea lângă tine. Femeia e mai rău ca animalul. Le plăteam chirie, mâncare, le făceam cadouri, le scoteam. Le cumpăram aur, ce vedeam că se uitau ele mai lung în magazine. M-am înţeles cu ele că facem jumătate-jumătate şi au acceptat. Prima dată am început cu două. În doi ani am avut 16 femei”, a spus traficantul Tudor Viola.

Când vorbele frumoase nu mai pot masca realitatea îngrozitoare, traficanţii schimbă foaia. Multe dintre tinere, chiar şi minore, sunt sechestrate şi forţate să aibă zeci de clienti pe noapte, sunt bătute şi nu primesc niciun ban din sumele uriaşe care intră în buzunarele proxeneţilor. Potrivit autorităţilor, cele mai vulnerabile sunt persoanele provenite din mediul rural, cu un nivel scăzut de educaţie şi din familii dezorganizate, iar multe dintre ele au cel mult 25 de ani.

Sunt cifre oficiale, cifre care privesc victimele care doresc sa fie identificate şi să meargă mai departe în cadrul procesului penal. Dolj, Braşov sunt în topul judeţelor cu exploatare sexuală ridicată”, a declarat comisarul-șef, Cătălin Dragota.

Peste 70% din victimele identificate anul trecut au fost traficate şi exploatate în afara graniţelor, în ţări precum Spania, Grecia, Italia, Olanda, Austria, Germania, Marea Britanie şi Franţa. „27 de milioane de oameni credem ca sunt victime ale traficului de persoane şi sclaviei moderne, într-o formă sau alta, în toată lumea. 27 de milioane. Este un număr important care trebuie să ne atragă atenţia”, a spus Dean Thompson, însărcinat cu Afaceri al Ambasadei SUA.

Cu ajutorul ambasadei Statelor Unite, o organizaţie nonguvernamentală va porni într-o caravană prin care să-i informeze pe români despre pericolul traficului de persoane şi despre capcanele unor oferte prea bune pentru a fi adevărate. Cinci voluntari vor poposi în 16 oraşe din România, timp de 37 de zile. Va fi un voiaj de 896 de ore, numarul total al victimelor traficului de persoane în 2013.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri