Mașinile îi lasă fără ajutoare sociale

Data publicării:
masini

Inspectorii Agenţiei de Prestaţii Sociale spun că unul dintre cei care a solicitat anul trecut alocaţie suplimentară pentru copii ar fi uitat să declare că deţine o maşină fabricată în 2007. Pentru că vehiculul este mai nou de zece ani, omul trebuie să restituie cei peste 950 de lei pe care i-a încasat între timp.

„N-am știut, dacă știam, nu făceam. Am mașină, și ce dacă am mașină? Eu am muncit pentru mașina aceea, care e problema? N-am furat”, spune un bărbat.

Tot din cauza unei maşini mai noi de zece ani, o femeie trebuie să restituie 4.000 de lei. Adică alocaţiile suplimentare încasate în ultimii trei ani pentru cei doi copii ai săi. „Mă mir cum de abia acuma apare, vă dați seama, dacă eu iau de doi-trei ani suplimentul, după atâta timp, mă interesez să văd, nu mi-ar conveni să dau banii ăștia, că mai bine nu-i luam, decât să-i dau”, spune aceasta.

Primarii, cei care aprobă dosarele sociale, spun că trebuie să-i creadă pe oameni pe cuvânt atunci când declară că nu au maşini, conturi bancare sau mai multe locuinţe.

Valentin Manea, primarul comunei Săucești, județul Bacău: „Nu am o bază de date comună. Ei nu le declară, celălalt de acolo nu-mi trimite mie, să spunem, o documentație de radiere sau înmatriculare a unui autovehicul pe numele respectiv.”

În ultimele două luni, inspectorii Agenției de Prestații Sociale Bacău au comparat declaraţiile cu baza de date a Registrului Auto. Au descoperit aproape 800 de familii care au primit ajutoare după ce au uitat să-şi declare maşinile.

„Chiar dacă el e din Bacău și a avut o mașină înscrisă în Cluj, noi l-am găsit și acolo. O perioadă a fost cu domiciluiul în Cluj și l-am găsit pe toată raza țării”, explică Teodor Agachi, referent superior AJPS Bacău.

Pentru a primi ajutoare sociale, oamenii depun o declaraţie pe propria răspundere privind veniturile şi proprietăţile. Conform legii, venitul pe membru de familie nu trebuie să depăşească 786 de lei și nu au voie să deţină vehicule mai noi de zece ani sau să aibă depozite bancare mai mari de 3.000 de lei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri