Sari la conținut

Mașinile lasă sute de familii fără ajutoare sociale

Asistent social: Ai un autoturism pe care nu l-ai declarat. Ce-i cu el, e vândut, îl mai ai, nu-l mai ai?

Bărbat: Da, îl am. De ce?

Asistent social: Păi nu trebuia să deții un autoturism mai nou de 10 ani.

Inspectorii Agenţiei de prestaţii sociale spun că unul dintre cei care a solicitat anul trecut alocaţie suplimentară pentru copii ar fi uitat să declare că deţine o maşină fabricată în 2007. Pentru că vehiculul este mai nou de 10 ani, omul trebuie să restituie cei peste 950 de lei pe care i-a încasat între timp.

Tot din cauza unei maşini mai noi de 10 ani, o femeie trebuie să restituie 4.000 de lei. Adică alocaţiile suplimentare încasate în ultimii trei ani pentru cei doi copii ai săi.

Primarii, cei care aprobă dosarele sociale, spun că trebuie să-i creadă pe oameni pe cuvânt atunci când declară că nu au maşini, conturi bancare sau mai multe locuinţe.

Nu am o bază de date comună. Ei nu le declară, celălalt de acolo nu-mi trimite mie să spunem o documentație de radiere sau înmatriculare a unui autovehicul pe numele respectiv”, spune Valentin Manea, primarul comunei Săucești, județul Bacău.

În ultimele două luni, inspectorii Agenției de Prestații Sociale Bacău au comparat declaraţiile cu baza de date a Registrului Auto. Au descoperit aproape 800 de familii care au primit ajutoare după ce au uitat să-şi declare maşinile.

Chiar dacă el e din Bacău și a avut o mașină înscrisă în Cluj, noi l-am găsit și acolo. Pe o perioadă a fost cu domiciluiul în Cluj și l-am găsit pe toată raza țării”, spune Teodor Agachi, referent superior AJPS Bacău.

Pentru a primi ajutoare sociale, oamenii depun o declaraţie pe propria răspundere privind veniturile şi proprietăţile. Conform legii, venitul pe membru de familiei nu trebuie să depăşească 786 de lei, nu au voie să deţină vehicule mai noi de 10 ani sau să aibă depozite bancare mai mari de 3.000 de lei.

Pe aceeași temă