Maşini considerate daună totală, reparate și vândute în România

Data actualizării: Data publicării:
masini

Nu prea avem drumuri de mare viteză, dar avem maşini cât să le umplem pe toate. Vestea proastă este că, la fel ca drumurile noastre, nici maşinile nu sunt prea sigure. Zeci de maşini lovite sau care au trecut prin accidente grave trec zilnic graniţele României. Sunt cumpărate din vest pe sume derizorii, apoi sunt reparate în service-uri clandestine şi vândute ca bune românilor. Mulţi dintre cei care le cumpără nu îşi permit o maşină nouă, dar clienţii îşi riscă viaţa cumpărând asemenea autoturisme, avertizează specialiştii.

În materialul video au fost surprinse imagini într-o parcare de pe autostrada 1, în apropiere de Deva. Un trailer aduce în România, nouă maşini second-hand cumpărate din Franţa. Unele sunt însă grav avariate, semn că au trecut printr-un impact frontal şi sunt considerate daună totală. Acestea ajung să fie puse în circulaţie în România, după reparaţii care nu prezintă nicio garanţie.

Dan Barbu, preşedinte Asociaţia Serviceurilor Independente: Asta este cea mai mare problemă: reparaţiile se fac în service-uri neautorizate şi reparaţiile sunt în toate cauzele neconforme. Am întâlnit punte faţă sudată, care în general trebuie înlocuită.

Povestea că multe dintre maşinile second-hand ajunse pe pieţele de la noi au rulat puţin şi au fost conduse de bătrâni în alte ţări este, de multe ori, o minciună cu care sunt păcăliţi cumpărătorii.

Daniel Burlan, directorul unui service: Majoritatea maşinilor de afară vin de la bunici, doctoriţe, oameni care n-au mers cu maşina. Nu e adevărat. Nemţii, şi nu numai ei, cei de afară merg foarte mult cu maşinile. Noi, românii luăm maşini de laudă, dar ei le folosesc.

Recomandarea specialiştilor este ca maşinile cumpărate să fie verificate în detaliu în service-urile autorizate.

Daniel Burlan: Prin janta maşinii, putem verifica uzura discurilor, de pe acest guler de agăţare, se vede foarte clar, atestă faptul că maşina are undeva în jur de 200 de mii de kilometri.

La RAR, maşinile înmatriculate în vestul Europei vin în număr tot mai mare, iar gradul de respingere a crescut proporţional, spun inspectorii.

Cristian Bucur, director tehnic Registrul Auto Român: Probleme frânare - 13,8% plus probleme la şasiu - 11,4%. O maşină din patru este respinsă la prima prezentare la RAR din cauze de natură tehnică. Găsim defecţiuni la nivelul de frânare, undeva la 13,8% şi la starea caroseriei, a şasiului undeva 11,4%.

În primele trei luni din acest an au fost înmatriculate peste 120 de mii de maşini second-hand în România, în timp ce numărul maşinilor noi înmatriculate este sub 29 de mii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri