Măștile promise de Guvern n-au ajuns încă la persoanele defavorizate. Măștile unice sunt folosite și o săptămână

Data actualizării: Data publicării:
elena-persoana-defavorizata-masca-sanitara
Foto: captură Digi24

Masca de protecţie este obligatorie de mai bine de o lună de zile. Toţi românii trebuie să o poarte în spaţiile închise sau în mijloacele de transport în comun. Pentru persoanele defavorizate, Guvernul a promis 50 de măşti gratis, care însă nu au ajuns nici până astăzi la beneficiari. Reporterii Digi24 au aflat cât de greu le este acestor oameni să dea o parte din puţinii bani pe măşti.

Panait Niculae are un ajutor social medical de 140 de lei, iar dacă nu ar fi fost banii câştigaţi de soţie, spune el, nu ar fi putut să îşi cumpere măştile necesare lunar.

Niculae, persoană cu ajutor social: „Soţia lucrează pe un salariu de bază. (Măştile cât vă duc pe lună?) Vă daţi seama că o folosesc de mai multe ori, vă daţi seama că ne duc 2-3 milioane. La magazin merg să îmi iau medicamentele, că sunt bolnav de diabet, și vă dați seama că trebuie în autobuz. (Văd că este una dintre acelea pe care puteți să le spălați.) Da, da! Tocmai de aceea am luat, să pot să o folosesc de mai multe ori. (Cum le dezinfectați?) Cu săpun.”

Niculae se bucură că poate să mai vândă legume din grădină ca să poată să mai strângă bani. Sunt oameni în sat însă care îşi cumpără cu greu o mască pe protecţie, cum este cazul Elenei.

Reporter Digi24: Cam cât folosiți o mască?

Elena, persoană cu ajutor social: „Sinceră să fiu și o săptămână. 4 lei (dă pe o mască, n.red.) Alocația și ajutorul social, 4 milioane (400 de lei, n.red.)

Reporter: Câte măști vă cumpărați pe lună?

Elena: Nu știu, că iau și la fetițe.

Reporter: V-ar ajuta dacă ar veni 50 de măști de la Guvern?

Elena: M-ar ajuta. (Banii rămași) i-aș da la copii, la școală, acum cea mare e cu Bacul.

Are două fete, ambele la şcoală, iar nevoile sunt mari. Are noroc, spune ea, cu banii pe care îi aduce soţul în casă.

Şi cei cu pensie mică se gândesc dacă să dea banii pe mască sau pe o pâine.

- Ce ați putea lua de 2,5 lei?

- Pâine, o pâine acolo. Eu am 7 milioane de la colectiv.

Ema Stoica, jurnalist Digi24: 2 lei 50 am dat pe o mască pe care o voi putea purta maximum 4 ore, asta dacă nu se umezește înainte. Dacă îmi trebuie câte o mască în fiecare zi, la un calcul simplu, pe lună va trebui să scot lunar 75 de lei. Imaginați-vă ce înseamnă aceasta sumă pentru o persoană care are ajutor social sau o pensie de maximum 704 lei.

Executivul a dat pe 21 mai o ordonanță de urgență care prevede ca fiecare persoană defavorizată să primească 50 de măști, pentru două luni. În această categorie intră toate persoanele cu ajutor social, alocație de întreţinere a familiei, pensionarii cu minimum 704 lei, dar şi persoanele cu handicap. Însă măştile cu au fost achiziţionate nici până azi.

Nelu Tătaru, ministrul Sănătății: „În acest moment suntem la cea de-a doua licitație, la prima nu a câștigat nimeni, am cerut și clarificări. Toți cei care au venit au consultat caietul de sarcini, s-au înscris, dar nu au îndeplinit condițiile. Vrem ca această licitație să fie transparentă, să fie corectă, iar tot ce înseamnă materiale sanitare, măști, să fie de calitate.”

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri