Măsură anunțată de Daea: Bani pentru cei care anunță că au găsit cadavre de porci

Data publicării:
petre daea la sedinta de guvern
Ministrul Agriculturii, Petre Daea. Foto: Gov.ro

Autorităţile române au apelat la stimularea găsirii de cadavre de porci şi oferă peste 100 de lei celor care anunţă instituţiile de resort, a afirmat, marţi seara, la TVR 1, ministrul Agriculturii, Petre Daea, în timp ce vorbea despre noul focar de pestă porcină africană din judeţul Teleorman, potrivit Agerpres.

petre daea_govro
Ministrul Agriculturii, Petre Daea. Foto: Gov.ro

„Este vorba de un nou focar, într-o pădure s-au găsit resturi de porci. Întrebarea care se pune este cine le-a dus acolo, într-o pădure, că l-am întrebat pe preşedintele ANSVSA. În gospodărie nu. Cum au ajuns porcii ăia acolo? Erau putreziţi. Au dus doi purcei, cadavre de purcei. Unul dintre cadavre a fost depistat pozitiv, celălalt nu. Întrebarea este cine le-a dus (în pădure - n. r.) şi se fac anchete. Au fost descoperite, pentru că noi am introdus următorul lucru: pentru a apăra ţara aceasta, am introdus şi această stimulare a găsirii unor cadavre (de porci - n. r.). În condiţiile în care găseşti un cadavru şi îl anunţi, pentru fiecare cadavru primeşti banii aceştia. Pentru că găseşti în pădure un mistreţ. Pe cine interesează? Spune, stai domnule, uite ce spun ăştia dacă-l anunţ”, a explicat Petre Daea.

Întrebat cât primeşte cineva care anunţă că a găsit resturi de porci aruncate, ministrul a răspuns: „Primeşti un milion şi ceva” (100 şi ceva de lei - n.r.).

Potrivit lui Daea, autorităţile au prelevat probe de la resturile de porci, iar acum este în desfăşurare o anchetă pentru a fi identificate persoanele care le-au aruncat în pădure.

„Îl întreb pe preşedinte (preşedintele ANSVSA - n. r.): Ce s-a întâmplat acolo? Pentru că aici se comunică rapid, că în momentul în care ai găsit o anumită suspiciune imediat sistemul intră în alertă. A luat animalele respective, a luat probele respective, a văzut că este o asemenea situaţie. Începe ancheta epidemiologică, iar preşedintele ANSVSA a dispus medicului de acolo: 'Te rog să faci ce spune legea, să sesizezi acest lucru organelor de anchetă pentru a vedea cum au ajuns animalele respective acolo'. Păi aşa putem distruge toată ţara, dacă un netrebnic ia în spate un animal bolnav. Deci, în gospodărie nu, la mistreţ nu, doi porci domestici bolnavi, la care au fost aduse cadavrele respective în pădure. Unde? Când poate mistreţul să vină şi să contamineze zona şi să împrăştie boala în zona respectivă...”, a spus Daea.

El a precizat că pentru un astfel de caz se poate face şi închisoare.

„Zădărnicirea combaterii bolilor este infracţiune şi se poate face puşcărie. Lucrurile acestea trebuie să fie înţelese de sus până jos. Acest focar nu este în proximitatea unor localităţi, dar nu ştii ce s-a întâmplat”, a adăugat el.

Întrebat despre evoluţia pestei porcine africane în România, ministrul Agriculturii a afimat că este un fenomen în descreştere, iar astăzi mai sunt suspiciuni doar în două judeţe, unul fiind Călăraşi.

Daea a mai spus că ultimele date arată că sunt afectate 8.138 de gospodării, din acestea s-au făcut şi s-au finalizat dosare pentru 7.835 de gospodării şi s-au acordat despăgubiri pentru 7.404 de gospodării.

Virusul pestei porcine africane a fost confirmat marţi seara în judeţul Teleorman la probele prelevate dintr-un cadavru de porc găsit într-o zonă situată în extravilan, respectiv în pădurea Slobozia Mândra, a anunţat Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri