Măsuri „made in Japan”: de ce nu au voie angajatele să poarte ochelari de vedere la locul de muncă

Data actualizării: Data publicării:
Japonia femei ochelari la muncă
Foto: Guliver/GettyImages

Decizia mai multor companii japoneze, de a interzice angajatelor-femei să poarte, la muncă, ochelari de vedere, a devenit un subiect aprins de dezbatere în Japonia, după apariția mai multor articole pe această temă în presa națională, informează BBC.

Companiile japoneze au impus această formă ciudată de interdicție din diverse motive: de la cele privind „siguranța”, invocate de companiile aeriene, până la justificarea potrivit căreia femeile care lucrează în industria frumuseții „nu pot distinge un machiaj corect”, dacă poartă ochelari.

În plus, mai multe rețele de magazine din industria retail au motivat decizia prin faptul că vânzătoarele care poartă ochelari dau impresia de „răceală”.

Nu este, însă, clar dacă, în astfel de cazuri, e vorba despre o politică-standard, asumată, a companiilor, sau aceste atitudini reflectă doar niște cutume sociale. Chiar și așa, subiectul este, în prezent, amplu dezbătut pe rețelele de socializare.

Hashtag-ul „interzis ochelarilor” a devenit popular în Japonia și este tot mai folosit pentru a condamna astfel de practici „învechite”.

„Motivele pentru care femeilor li se interzice să poarte ochelari, chiar nu au nicio logică”, a declarat o profesoară de sociologie de la Universitatea din Kyoto. „Totul ține doar de sex. Este discriminatoriu”, a spus cercetătoarea, care a adăugat că astfel de practici reflectă o gândire „desuetă, a Japoniei tradiționaliste”.

O mișcare similară de revoltă a avut loc în vara acestui an, când peste 19 mii de persoane au semnat o petiție pentru interzicerea codurile vestimentare de la locul de muncă, în special obligativitatea femeilor de a purta tocuri la serviciu.

Campania a fost denumită #KuToo, un joc de cuvinte între „kutsu” şi „kutsuu”, cuvinte care în limba japoneză înseamnă „pantofi” şi „durere”, dar şi ca referinţă la mişcarea globală #MeToo, mişcare împotriva abuzurilor sexuale.

„Revoluția” împotriva pantofilor cu toc a fost, însă, învinsă, după ce ministrul Muncii și Sănătății dni Japonia a venit în apărarea companiilor pe motiv că portul pantofilor cu toc „este necesar și adecvat”.

Editor web: Mihnea Lazăr

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri