Sari la conținut

Maternitatea din Drobeta-Turnu Severin: clădire nouă, ustensile vechi de zeci de ani

Privită din afară, maternitatea din Severin pare o unitate sanitară modernă. De cum păşeşti însă în primul salon sau cabinet medical, aparatura şi mobilierul sunt din alte timpuri.

Floarea Scurtu este asistentă în maternitatea din Severin de 32 de ani. A prins vremuri bune şi mai puţin bune. Acum lucrează într-o clădire nouă, curată, modernă pe care a aşteptat-o ani de-a rândul, dar e nevoită să folosească aceleaşi aparate vechi, de peste 30 de ani.

Colega ei de la secţia de nou-născuţi este în aceeaşi situaţie. Îşi face cu pasiune meseria, însă pe lângă grija pe care trebuie să le-o poarte copiilor, trebuie să fie foarte atentă şi la aparatură.

Clădirea maternităţii a fost dată în folosinţă în octombrie, anul acesta. A costat 60 de milioane de lei. Acum, medicii aşteaptă şi aparatura.

Aparatura pentru spital urma să fie achiziţionată prin licitaţie cu trei milioane de euro. Aceasta însă nu a mai avut loc pentru că procurorii DNA l-au reţinut pe preşedintele CJ de la acea vreme pentru că ar fi trucat licitaţia. În acest moment conducerea Consiliului Judeţean spune că i-ar mai trebui circa 50.000 de lei ca să aducă şi aparatura, bani pe care nu îi are deocamdată.

Între timp locuitorii din Severin, trec pe lângă maternitate, se miră de clădirea nouă, dar sunt revoltaţi când aud că aparatura e cea veche.

Autorităţile nu au acum soluţii pentru dotarea maternităţii. Singurele ajutoare au venit până acum din câteva sponsorizări şi o sumă mică de la primărie.