Medic: Riscul ca tânăra infectată cu Zika să transmită virusul altor persoane este extrem de redus

Data publicării:
Tantari virusul Zika GettyImages-506972062
Foto: Gulliver/GettyImages

„Riscul ca ea să transmită boala altor persoane este extrem de redus, deci în acest moment nu se pune problema de o alertă epidemiologică de niciun fel. Ea a venit în clinica noastră pe data de 5 când a fost și internată. A fost spitalizata pentru 48 de ore externându-se la cerere pe data de 7 deoarece starea ei se ameliorase vizibil pe parcursul celor 48 de ore. Starea ei era ușor influențată, nu era în stare gravă, dar era o pacientă febrilă și cu exantem caracteristic descris în infecția cu Zika, care a pus-o pe gânduri, ea fiind o persoană instruită care știa de riscul îmbolnăvirii în zona în care a mers. Tratamentul e pur simptomati, sunt tratamentele antitermice și cam atât”, a spus medicul. 

De asemenea, directorul medical de la Spitalul Victor Babeș a explicat că tânăra nu era în însărcinată și că i s-a recomandat să întrețină relații sexuale protejate cel puțin trei luni, deși este cunoscut că transmiterea pe cale sexuală se face mai degrabă de la bărbați la femei decât invers. 

Medicul Simin Florescu a explicat că virusul are o eliminare puțin mai îndelungată prin urină, din sânge dispărând în maxim o săptămână. În urină, virusul rezistă trei săptămâni. 

Ministerul Sănătății a anunțat, marți, că o româncă de 27 de ani întoarsă recent din Martinica a fost diagnosticată cu Zika. Este primul caz din România. 

Citiți și: 

Ce este virusul Zika și care sunt simptomele. Recomandările Ministerului Sănătății
Virusul Zika a fost confirmat oficial în România
Destinații de evitat. Zonele cu risc de infectare cu virusul Zika



Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri