Medicii de la UPU Oradea şi-au retras demisiile

Data actualizării: Data publicării:
demisii UPU2

Răsturnare de situaţie la UPU Oradea. Toţi medicii care şi-au depus demisia au revenit asupra deciziei, în urma unor negocieri purtate azi cu conducerea spitalului. În plus, Prefectura Bihor a atacat în justiţie hotărârea de Consiliu Local de plafonare a sporurilor acordate medicilor şi asistentelor. Într-o declaraţie de presă de marţi seara, ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a spus că această decizie a legislativului orădean este ilegală.

"Cu ajutorul unui prieten le-am creat acest mesaj pentru perioada prin care au trecut. Pentru ei e valabil până azi, ei au depăşit acest moment. Care e mesajul tricoului? Mesajul este că dacă laşi pe cineva să te calce în picioare, la un moment dat va reuşi", a explicat dr. Hadrian Borcea mesajul scris pe tricourile purtate azi de salvatorii de la UPU Oradea.

Toate demisiile înaintate conducerii spitallui în ultimele cinci zile au fost retrase în urma negocierilor de azi.

"În urma discuţiilor de azi dimineaţă cu conducerea spitalului am convenit ca asistenţilor să le crească sporul de condiţii de muncă în întregul spital la valoarea minimă din Hotărârea de Guvern printr-un fond de stimulente pe care conducerea spitalului îl va aloca şi, în momentul în care vor apărea modificările legislative propuse aseară de către Guvern, când vor apărea pe hârtie, să redeschidem discuţiile. În aceste condiţii, am decis la ora 12:30 să ne retragem demisiile toţi", a anunţat medicul-şef UPU-SMURD Bihor.

"În depunerea demisiilor am solicitat anumite cereri, să le zic aşa, la care, prin negocieri, prin discuţii, s-a ajuns la un răspuns favorabil. Cererile noastre, contrar a ceea s-a înţeles, nu erau pentru noi. Noi eram dispuşi să renunţăm la o bună parte din veniturile noastre, ale medicilor, mă refer, pentru că noi am fost cei care ne-am depus demisia", susţine Natalia Hrihorişan, medic primar.

Scandalul de la spitalul judeţean din Oradea a izbucnit după ce Primăria Oradea a decis, printr-o hotărâre de Consiliu Local, să reducă sporurile medicilor cu 60% şi ale asistenţilor cu 25%, pentru a se încadra în plafonul de 30% stabilit de Hotărârea de Guvern 153 din luna martie.

Marţi seara, ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a catalogat decizia CL Oradea drept ilegală: "Am avut cazul de la Oradea, un caz ciudat, unde s-a emis o HCL care ar fi trebuit să modifice un HG. Ceea ce este totalmente ilegal."

"În ceea ce priveşte Hotărârea de Consiliu Local, ea este perfect legală, pentru că ea nu stabileşte decât suma care se acordă suplimentar spitalului", a replicat Ilie Bolojan, primarul de Oradea, în cadrul emisiunii Imparţial, de la Digi24.

Prefectul judeţului Bihor nu a fost de aceeaşi părere, iar astăzi a atacat în instanţă decizia legislativului local.

"Strict pe această problemă de diminuare a limitei minime, este clar un lucru ilegal pe care nu putem să îl acceptăm. L-am atacat în instanţă şi cu siguranţă o să-l şi câştigăm. Se ştia că vor veni aceste modificări legislative, deci nu era nicio încălcare de lege în luna mai că am depăşit în luna mai plafonul de 30% prevăzut de legea 153, pentru că noi vorbim de buget. Or, toată lumea ştie că noţiunea de buget este o noţiune anuală, este un buget anual care se repartizează pe trimestre. Deci nu era cazul să creăm situaţia aceasta strict pentru luna mai", susţine prefectul Ioan Mihaiu.

Bugetul total de salarii al Primăriei Oradea este de 75 de milioane de euro pe an, din care aproximativ 64 de milioane merg spre cele două spitale din oraş.

Reporter: Bianca Firezar
Operator: Gabor Szilagyi

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri