Mesajul bărbatului flancat de jandarmi, la protestul de miercuri seară

Data publicării:
BUCURESTI - PROTEST - LEGILE JUSTITIEI
Foto: Inquam Photos/Liviu Florin Albei

Un protest a avut loc miercuri seară, la Parlament, în pofida anunțurilor că în perioada până la înmormântarea regelui Mihai nu vor fi manifestații. Parlamentarii puterii nu au ținut cont de rugămințile de opri modificările la legile justiției, iar ziua de ieri a fost una tensionată, atât la Camera Deputaților, cât și în stradă. Mihai Matei a fost unul dintre sutele de români care au protestat la Parlament, iată mesajul lui:

BUCURESTI - PROTEST - LEGILE JUSTITIEI
Foto: Inquam Photos/Liviu Florin Albei

Prin simulacrul de ieri din parlament s-a depășit o limită care nu trebuia trecută. De azi jocul devine sine missione.

Eram ieri noapte în prima linie când slugile au început să plece din parlament. Când au început să dea cu gaze, în stânga mea era Cătălin Tenita și în dreapta Cosmin Alexandru și Alexandru Lăpușan. Am tușit toți scurt și am urlat în continuare, din toată ființa noastră: Hoții. Minute în șir. Câte un hoț în fiecare mașină care ieșea în viteză.

Cei trei de mai sus sunt oameni care știu să construiască. Au creat companii și echipe extraordinare. Ca ei sunt toți cei care au venit azi noapte la parlament și care vin la proteste. Nu suntem niște nebuni. Înțelegem exact ce se întâmplă zilele astea și impactul pentru viitor.

Am vrea toți să ne vedem de viețile noastre care ar putea fi frumoase și liniștite. Am vrea să avem mai mult timp să ne dezvoltăm afacerile. Eu visez la o seară de cărți și muzică pe care nu am mai avut-o de mult prea mult timp.

Dar o viață trăită cu capul plecat nu e o viață frumoasă. O viață în care totul se năruie în jur dar nouă ne merge bine, nu e viața pe care noi ne-o dorim.

Zilele astea slugile ne fură viitorul pe care l-am putea avea. E un joc de generații care se joacă zilele astea. Dacă totul va fi pierdut, noi nu vom trăi cu regretul că am fi putut face ceva și nu am făcut. Regretele mutilează sufletul.

Noi nu vom pleca capul. De azi nu mai facem nici un pas înapoi. Sine missione. Nu ne lăsați singuri.

În imaginea asta tot Hoții strigăm. Imaginea asta este despre noi. La fiecare jandarm trebuie să fim o mie de oameni și nu ne vor putea opri.”

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor a fost adoptată miercuri pe articole într-o şedinţă maraton care a durat peste 12 ore, votul final fiind însă amânat pentru că PSD - ALDE - UDMR nu au reuşit să strângă suficienţi deputaţi pentru a adopta actul normativ. Singura modificare adoptată de plen faţă de varianta comisiei a fost obligativitatea statului de a se îndrepta împotriva magistratului care a săvârşit o eroare din rea-credinţă sau gravă neglijenţă. „Votul final va fi stabilit într-o şedinţă ulterioară de Birou Permanent”, a anunţat preşedintele de şedinţă, Gabriel Vlase, la finalul dezbaterilor. 

Partidele de opoziţie, PNL şi USR, au criticat din nou, la finalul dezbaterilor, modul în care s-a desfăşurat şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor, acuzând partidele din arcul guvernamental, PSD, ALDE şi UDMR, de abuz şi încălcarea regulilor democratice.

Pe durata dezbaterilor din Camera Deputaţilor, aproximativ 400 de oameni au protestat în faţa Parlamentului, unde au strigat "Pui de hoţi şi de mafioţi!", "Elicoptere pentru hahalere!", "Hoţii", "Dragnea la puşcărie!", "Parlament penal, marş la tribunal!”,  "Justiţie, nu corupţie".

În timpul protestelor s-au înregistrat şi incidente, existând îmbrânceli între manifestanţi şi forţele de ordine, după ce mai mulţi oameni au rupt cordonul de jandarmi, ieşind pe şosea şi blocând pentru scurt timp traficul. De asemenea, trei persoane au fost duse la Poliţie după ce doi manifestanţi au acuzat că au fost atinşi de maşina în care se afla un deputat.

La ieşirea din Parlament, deputaţii au fost huiduiţi de către manifestanţi. Parlamentarii USR au ieşit cu lanternele telefoanelor aprinse şi s-au alăturat manifestanţilor, pe care i-au aplaudat, mulţumindu-le că au venit să împiedice adoptarea legilor justiţiei. Proteste au avut loc miercuri seară şi în Cluj-Napoca, unde oamenii au plecat în marş pe străzi, dar şi în Iaşi şi Sibiu.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri