Meserii fără ucenici. Ceasornicăria şi creaţia de bijuterii, meşteşuguri-tradiţie, nu atrag tinerii

Data publicării:
1-2

În epoca modernă, ceasornicăria şi meşteşugul bijutierilor sunt profesii de care nimeni nu mai pare interesat. Munca este grea şi migăloasă, iar răsplata nu e mereu pe măsură, aşa că în branşă au rămas doar vechii meseriaşi. Foarte probabil, meseriile lor vor dispărea odată cu ei.

Sunt tot mai puţini ucenici în România: oricine vrea să repare în zilele noastre un ceas sau o bijuterie poate afla asta. Despre meseria de bijutier, meşterii spun că se învaţă doar în atelier şi nu din cărţi.

George Filip o practică de mai mult de 40 de ani şi spune că el a deprins-o în timpul uceniciei: „La început ai impresia că ştii tot. Niciodată nu ştii tot! Mă duceam cu meşterul, aveam multă treabă. Primeam şi o bursă: ajutându-mi meşterul, el mă recompensa”, povesteşte George Filip.

La fel mergeau lucrurile şi în breasla ceasornicarilor. Meseriaşii bătrâni spun cu tristeţe că nimeni nu mai doreşte să fie însă acum ucenic în labirintul orologiului.

Practica este esenţială, explică Gheorghe Masini: „La locul de muncă, acolo înveţi. Începi să demontezi, scoţi axul... trebuie demontat în patru bucăţi. Aşa se învaţă, la locul de muncă, nu la profesională. Acolo înveţi teoria, cum se spune.

Meşterii intervievaţi de reporterii Digi24 mai spun că ucenicii de azi nu sunt atraşi de frumuseţea meseriei, ci de câştig, aşa că se lasă păgubaşi când îşi dau seama că după o zi de muncă nu se aleg cu mare lucru. „Am avut ceva stagiari, au venit şi au plecat. Ei au venit gata porniţi pentru câştig şi să facă ceva uşor”, spune meşterul Gheorghe Masini.

Meşteşugarii au aşadar suficiente motive să creadă că vor fi nevoiţi să tragă cortina peste munca de-o viaţă fără să transmită meseria cuiva interesat să continue tradiţia.

Pe aceeaşi temă:

Legea uceniciei a trecut de comisii şi va intra în dezbaterea Camerei Deputaţilor

Un tânăr din cinci este şomer. Şcolile profesionale pregătesc elevi pentru meserii fără căutare

Bijutierii vor fi obligaţi să aplice marca de stat pe toate metalele şi pietrele preţioase

Arta de a „îmblânzi” metalele preţioase

Atelier pentru copii. Cei mici învață să creeze bijuterii și ceasuri din lemn

Muzeul bijuteriilor care au dat ora exactă

Din mâna lui ies zeci de viori. Sculptorul grec îndrăgostit de România

REPORTAJ. Acasă la unul dintre ultimii mari bijutieri ai României

Povestea bijutierului Casei Regale a României

Ediție specială. Echipa Bonton, ucenici ciocolatieri pentru o zi

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri