Metoda prin care un primar a convins aproape 400 de asistați social să muncească

Data actualizării: Data publicării:
primar dingeni

Primarul unei comune din județul Botoșani a redus numărul asistaţilor social din localitate, printr-o metodă neobișnuită. Edilul a plătit un psiholog care să-i convingă pe oameni să meargă la muncă. Iar metoda a avut un rezultat neaşteptat. Din aproape 400 de cazuri, primăria mai plăteşte acum ajutoare doar pentru 8.

Ionel are 35 de ani și de anul trecut a fost angajat la o fermă de animale. Până anul trecut, nu a fost niciodată angajat cu carte de muncă și a trăit din ajutorul social primit de de la primărie.

Ionel Scutelcu, fost asitat social: „E foarte mai bun, știu că am un salariu de bază, am asigurarea. O nevoie de bani, nu aștept ajutorul.”

Bărbatul, care are de crescut și o fetiță de 6 ani, spune că diferența este mult mai mare, iar finaniar vorbind i-a crescut nivelul de trai.

Ionel Scutelcu: „100 de lei ajutorul social înainte și acum salariul de bază 12 milioane (1.200 lei, n.red.) în mână.”

Măsura de reducere a ajutoarelor sociale este văzută cu ochi buni și de ceilalți localnici.

- E mai bine pentru familie, e mult, adică să stea acasă să nu ai ce mânca.

- Eu sunt de acord. (E mai bine să meargă la muncă?) Normal decât să aștepte de la stat, asta e clar. Tineretul, doamnă dragă, sunt buni de muncă, eu sunt o babă de 87 de ani și muncesc, ei ce să facă.

Pentru a ajunge la performanța de a avea doar opt asistați social, față de 380 în urmă cu câțiva ani, printr-un proiect european, primăria a făcut contract cu un psiholog care să-i convingă pe oameni că este în interesul lor să meargă la muncă. Cât de grea a fost convingerea?

Paulina Bolohan, psiholog: „Am început să vorbesc cu oamenii și am început să-i motivez spunându-le că sunt un exemplu pentru copii, dacă ei muncesc, atunci și copiii vor învăța pentru a avea un loc de muncă pentru a face ceva cu viața lor.”

Cătălin Rotundu, primarul comunei Dângeni: „Majoritatea, peste 90% din cei beneficiari de ajutor social nu aveau o calificare și drept urmare a trebuit să apelăm la piața privată de calificare, recalificare dar am apelat și la AJOFM Botoșani pentru a încerca să calificăm parte.”

În urma organizării unor târguri și burse ale locurilor de muncă, primăria a reușit să obțină pentru localnici și câteva contracte în afara județului, iar 20 dintre ei au plecat chiar să lucreze în construcții, în străinătate.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri