Sari la conținut

Mica Germanie din Satu Mare

Mica Germanie din inima Sătmarului. Este denumirea pe care a primit-o comuna Petreşti, o localitate din Satu Mare ce poate fi dată oricând exemplu despre cum te poţi dezvolta cu ajutorul banilor europeni. Arată ca un oraş cochet, are o şcoală modernă, cămin de bătrâni şi zonă de agrement. Edilii au amenajat chiar şi un parc industrial, în cadrul căruia oferă facilităţi pentru investitori.

Reţele de canalizare şi apă potabilă, drumuri asfaltate şi o sală de sport cu 180 de locuri. Sunt câteva dintre investiţiile făcute cu bani europeni în comuna Petreşti. Localitatea cu 1.300 de oameni, majoritatea şvabi, se laudă cu facilităţi la care unele oraşe poate doar visează. Nu a fost însă uşor.

"Acum 10-15 ani, ne-am dat seama că din surse proprii nu prea avem ce să facem multe şi frumoase în comuna noastră şi ne-am axat pe proiecte de finanţare europene. În jur de 7 milioane de euro,” spune Csaba Karadi, primarul comunei Petreşti.

Bani care au fost folosiţi cu folos.

"Şcoala noastră în 2011 a fost renovată şi a fost dotată cu table inteligente, table smart, laptopuri, televizoare LCD, calculatoare, inclusiv două lifturi pentru persoane cu dizabilităţi," precizează Adina Hajdu, directoarea Şcolii Gimnaziale "Dr. Ştefan Vonhaz" din Petreşti.

Autorităţile au amenajat pe 12 hectare şi un parc industrial.

"Nu se plăteşte impozit pe teren, pe construcţie, nu se plăteşte pentru autorizaţia de construcţie,” explică Otto Marchiş, viceprimarul comunei Petreşti.

Bani europeni au fost investiţi şi pentru distracţia localnicilor.

Edilii au realizat din fonduri europene inclusiv o sală de bowling unde localnicii pot să se relaxeze.

Trei ani la rând Petreştiul a fost desemnat de Consiliul Judeţean "cea mai curată şi bine gospodărită comună din judeţul Satu Mare".

"În primul an am primit premiu o maşină nou-nouţă. De atunci, în fiecare an, primim 10.000 de euro. Anul trecut am luat utilaje, tractor de tuns iarbă, coasă, anul acesta am zis că amenajăm birourile, am schimbat calculatoarele," adaugă Csaba Karadi, primarul comunei Petreşti.

O singură problemă întâmpină autorităţile: depopularea comunei. Mulţi dintre localnici au plecat în Germania, iar populaţia este îmbătrânită.