Mielul fără acte, un obicei periculos. Mulți producători vând carne fără analize și fără factură

Data publicării:
miei

Maria are marfă pentru toate gusturile în gospodăria ei din Călugăreni, judeţul Giurgiu. Viţei, iepuri, porci şi iezi, crescuţi în ogradă şi hrăniţi sănătos. La numai 20 de kilometri de sudul Bucureştiului, nu duce lipsă nici de clienţi. Negustor bun, încearcă să-i convingă pe reporterii Digi24 că iedul e mai bun decât tradiţionalul miel.

Înregistrare cu camera ascunsă:

Reporter: Şi ziceţi că un ied e mai indicat? Că nu am mâncat.

Maria: Nici noi nu am mâncat până anul ăsta. Până ieri, nu am mâncat.

Reporter: Şi e ok?

Maria: Dar e cum să zic... carnea mai moale şi nu miroase.

Pentru 25 de lei kilogramul, Maria e gata să tranşeze animalul pe care îl aleg clienții. Desigur, fără nicio factură şi fără nicio analiză a cărnii.

Există și varianta cumpărării mielului de pe marginea drumului, dar acolo e și mai riscant.

Înregistrare cu camera ascunsă:

Maria: Luaţi-vă un cântar. Vă zice un preţ cu cântarul lor și când ziceți ca vreți cu cântarul dvs, zice alt preț, îl face mai mare.

Reporter: Păi şi nu i-a prins pe ăştia că fură cu cântarul?

Maria: Cine să-i prindă?

În pieţele autorizate este însă mult mai simplu să cumperi mielul pentru masa de Paşte. Carnea este controlată şi nu există riscul îmbolnăvirilor.

Vine omul și-l alege, intrăm în hală, în abator, îl taie, îl ștampilează doctorul și omul vine, îl asistă la cântar”, explică un producător.

În pieţele din Bucureşti, mieii tăiaţi sunt vânduţi cu 25 de lei kilogramul. Cele mai mari preţuri sunt la Timişoara şi la Cluj-Napoca, unde ajung la 28 de lei. Cea mai ieftină carne de miel se vinde în Botoşani, cu 22 de lei kilogramul.

Românii cumpără în jur de trei milioane de miei pentru sărbătorile pascale. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri