Sari la conținut

Mihai Eminescu, omagiat cu roşii la Oradea

Statuia lui Mihai Eminescu, din centrul oraşului Oradea, este străjuită de jardiniere în care cresc roşii. Muncitorii care lucrează la parcarea subterană din zonă s-au gândit să aibă o mică grădină la îndemână. Au plantat roşii şi le au pus araci pentru a fi siguri că au ce mânca în pauza de masă.

Mai marii din judeţ, responsabili cu Cultura, îi ameninţă pe edili cu amenzi.

Lucian Silaghi - directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Bihor: „Eminescu a debutat cu poezia "De-aş avea" şi acolo în strofa a doua spune "De-aş avea o floricică/Gingaşă şi tinerică. Mi-e teamă că autorităţile administraţiei publice locale nu cunosc bine poezia şi şi-au închipuit că Eminescu a scris acolo "De-aş avea o porodică, gingaşă şi tinerică."

"- Nu am cuvinte, chiar nu am cuvinte.

- E locul lor acolo?

- Nu, în niciun caz.

- Ce denotă după părerea d-voastră acest lucru?

- Să zicem nesimţire crasă."

"- Foarte deplasat, nu are nicio legătură una cu alta.

- Deci nu e locul lor acolo.

- Nu, deloc. Eventual nişte flori, dar nu roşii."

Edilii nu ştiau de isprava muncitorilor, dar spun că vor pune mica grădină la pământ.

Anca Sas - purtătorul de cuvânt al Primăriei Oradea: "Acolo e o zonă de şantier care nu este deschisă publicului deoarece se lucrează la o parcare subterană. Şantierul va mai dura încă câteva luni, dar vom merge în teren să vedem ce s-a întâmplat şi bineînţeles să remediem această situaţie."

În fiecare an, ghivecele înfloresc cu adevărat doar pe 15 ianuarie şi 15 iunie, data naşterii, respectiv a morţii marelui poet.