Mii de oameni, în continuare izolați din cauza zăpezii

Data publicării:
zapada ninsoare GettyImages-108720934-3

De asemenea, în Tulcea, nouă drumuri judeţene sunt în continuare închise. O femeie aflată în comă, dar şi o gravidă care urma să nască au fost aduse la spital cu elicopterul.

Femeia de 78 de ani era inconştientă când au sosit medicii.

„Glicemia era undeva la 21, în comă diabetică şi bineînţeles o problemă cu tensiunea, cred că o suspiciune de accident vascular”, a declarat asistenta medicală SAJ Tulcea Camelia Dinu.

După nici cinci minute de la aterizare, elicopterul a fost solicitat să preia o femeie însarcinată în nouă luni, din Casimcea, care era în travaliu.

Nici la Galaţi situaţia nu este mai bună. 2 400 de oameni din comuna gălăţeană Scânteieşi sunt încă izolaţi din cauza zăpezii care a blocat cele două ieşiri din localitate.

Maşina care trebuie să ducă pâine localnicilor din Scânteieşti nu poate să intre în sat din cauza sulurilor de zăpadă formate pe drum.

„Am rămas aicea înzăpezit, ce să fac dacă nu pot să trec, aştept să văd poate bagă vreun utilaj. Duminică am fost blocat aici, a venit un tractor şi m-a tras afară, şi de atunci n-am mai intrat”, a declarat șoferul mașinii de pâine.

Am făcut pâine acasă, chiar dacă mai rar, dar se pare că e mai bine dacă facem o pâine acasă”, a declarat o localnică.

Ne-am dat tot interesul şi toată silinţa să ne facem provizii pentru că nu ştiam pe ce perioadă va fi cel viscol”, a adăugat altă localnică.

Comuna Scânteieşti se află la 30 de kilometri de Galaţi. Drumul naţional 24 D către localitate a fost închis de autorităţi încă de duminică după-amiaza. De două zile, utilajele de deszăpezire intervin pentru deblocarea drumului.

„Tot timpul care s-a muncit, s-a muncit în zadar. Vântul a adus-o şi a depozitat-o înapoi de unde s-a luat”, a declarat șoferul unui utilaj de deszăpezire.

De mai bine de 48 de ore drumul judeţean 261A care face legătura între Scânteieşti şi Frumuşiţa este blocat de nămeţi. Mai multe maşini aşteaptă şi acum ca drumul să fie redat circulaţiei. 00:20:16

Chiar şi primarul localităţii a rămas înzăpezit.

Avem freza în faţă, lucrează la deszăpezire, este foarte greu, eu încerc să merg în urma ei, însă e foarte greu”, a declarat primarul comunei Scânteiești, Gheorghe Bute.

În satul Fedești, din județul Vaslui, aproape 600 de persoane au rămas izolate timp de trei zile din cauza viscolului și a ninsorii puternice. Abia astăzi au reușit autoritățile să trimită utilaje în zonă.

Noi de aici, din ogradă, n-am ieșit deloc că n-am avut cum, suntem bătrâni”, a declarat un localnic.

„Văleu, dar ce viscol, și acum e frig, nu mai pot. Pâine n-a fost la magazine. Ieri n-a fost, azi n-a fost, am făcut mămăliguță și la câini și am mâncat și noi”, a adăugat altă localnică.

„Soarta face ca eu să fiu dintr-un sat adiacent comunei Șuletea și a fost blocat drumul. Am rămas două zile aici, la Primărie”, a declarat primarul comunei Șuletea, Ciprian Tamas.

După ce au fost retrase utilajele, au fost scoși la treabă localnii care primesc ajutor social. Împreună cu poliția locală, oamenii au mers să ajute persoanele în vârstă

„Am avut familii..un vecin fără picior, o doamnă cu mâna în ghips, i-am tăiat lemne, i-am asigurat apa, tot ce-i trebuie, ne-am deplasat pe uliță și la alte bătrâne”, a declarat Alexandru Ion.

În ultimele 48 de ore, aproape 30.000 de angajaţi MAI au intervenit în acţiuni de deszăpezire în toată ţara. Peste 800 de oameni au avut nevoie de asistență medicală de urgență.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri