Mii de oameni, intoxicați cu rumeguș

Data publicării:
rumegus1

Sute de locuitori dintr-un cartier al oraşului Drobeta Turnu-Severin se plâng că sunt intoxicaţi de rumeguşul care zboară de pe o platformă industrială din apropiere. Pulberea fină intră în case, se depune pe rufele lăsate la uscat şi acoperă maşinile. Garda de Mediu Mehedinţi a dechis o anchetă şi a descoperit că rumeguşul provine de acolo. Este depozitat în curte şi, la orice pală de vânt, zboară.

Bărbat: Uitaţi ce este pe maşini. Ăsta este de ieri, de sâmbătă, când s-a lucrat. Ieri toată ziua au scos, au bătut cu nişte pari acolo la un filtru.

De câteva săptămâni, la fiecare rafală de vânt, valuri de rumeguş învăluie 20 de blocuri şi zeci de case din Drobeta-Turnu Severin. Pulberea este adusă de vânt de la un combinat de prelucrare a lemnului aflat la câteva zeci de metri de locuinţe.

Bărbat: Deschizi geamul să aeriseşti, intră tot rumeguşul, tot praful în casă. Pui o rufă pe sârmă să o usuci, o iei plină de rumeguş. Nu poţi să ieşi cu un copil afară din casă în condiţiile care sunt.

Femeie: Înfundă la nas, nu poţi să stai cu geamurile deschise să aeriseşti, mai ales noi care suntem cardiaci şi avem nevoie de puţin aer.

Femeie: Se vede şi pe geamuri depusă mizeria, pe toate cele... pe rufe, pe...
Reporter: Vă intră şi în case?
Femeie: Intră şi-n casă dacă ţii geamul deschis.

După ce mai mulţi localnici au postat filmuleţe pe reţelele sociale cu rumeguşul care le intră în case, Garda de Mediu Mehedinţi s-a autosesizat şi a deschis o anchetă. Comisarii de mediu au descoperit zeci de mii de metri cubi de pulbere de rumeguş în spaţiu deschis.

Eugen Beţiu, comisar Garda de Mediu Mehedinţi: Există posibilitatea ca în anumite condiţii meteorologice, vânt puternic şi o anumită direcţie a vântului, particulele fine să fie antrenate în atmosferă şi implicit în zonele locuite.

La firma acuzată de poluare nu a început încă activitatea după sărbători.

Discuție înregistrată cu camera ascunsă:

- Am şi eu o doamnă de la Digi24, la poartă. Ar vrea să vorbească cu cineva în legatură cu rumegușul... că noi am poluat... ceva de genul ăsta. I-am zis ca nu avem nimic de comentat că ce a fost, a fost atunci... S-a rezolvat. Deci... când o începe fabrica, puteți să veniţi atunci.

Comisarii de mediu vor dispune măsuri la începutul săptămânii viitoare când vor avea o întâlnire cu administratorii societăţilor de prelucrare a lemnului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri