Milioane de români primesc ajutoare de la autorități

Data publicării:
asistati social profil

Aproape 500 de mii de români au primit, numai în noiembrie 2013, din bugetul Ministerului Muncii aproximativ 67 de milioane de lei, sub formă de ajutoare sociale şi alocaţii pentru susţinerea familiei. La finalul anului, sumele cheltuite de stat pentru aceste ajutoare se ridica la aproape 700 de milioane de lei.

Pentru 2014, statul a alocat cu 440 de milioane de lei mai mult decât în 2013 pentru aceleaşi ajutoare, în condiţiile în care venitul minim garantat a crescut de la 136 de lei la 142. În plus, statul a instituit şi un ajutor suplimentar pentru energie electrică şi gaze naturale, de care pot beneficia cei cu venituri mai mici ş care poate ajunge până la 23 de lei pe lună.

În România, nu numai autorităţile centrale acordă ajutoare persoanelor nevoiaşe. La rândul lor, primăriile subvenţionează preţul gigacaloriei şi transportul în comun, dar acordă şi ajutoare în bani sau alimente.

De exemplu, Primăria Iaşi acoperă anual cheltuielile cu transportul a 30 de mii de pensionari care beneficiază de gratuitate pe mijloacele de transport în comun. În 2013, suma alocată A fost de 30 de milioane de lei. Iar de Crăciun şi de Paşte, pensionarii cu venituri mai mici de 400 de lei au primit fiecare tichete în valoare de 50 de lei.

Bucureştenii sunt de departe cei mai norocoşi. Deşi sunt românii cu cele mai mari salarii din ţară, potrivit statisticilor, beneficiază de subvenţie la gigacalorie indiferent de venituri.

Ei plătesc 170 de lei pentru o gigacalorie. Diferenţa până la 340 de lei este achitată de municipalitate, ca subvenţie. La polul opus sunt constănţenii, unde primaria nu subvenţionează gigacaloria.

Ajutoarelor venite de la autorităţile centrale şi locale li se adaugă cele oferite de europeni. Persoanele cu venituri mai mici de 400 de lei primesc o dată pe an 30 kilograme de faina, 20 kilograme de malai, ulei, zahar şi conserve.

Autorităţile au făcut şi profilul asistatului social. Acesta este bărbat, are între 45 şi 55 de ani, studii medii, este căsătorit sau într-o relaţie de concubinaj şi locuieşte în mediul rural.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri