Sari la conținut

Ministerul de Interne: Nu lucrăm la modificarea pensiilor militare

Ministerul de Interne susţine că nu lucrează la o modificare legislativă care să limiteze pensionarea anticipată în rândul militarilor şi poliţiştilor. Instituţia subliniază şi că o astfel de iniţiativă oricum nu ar putea fi aplicată peste noapte. Precizarea vine ca replică la afirmaţiile făcute în ultimele zile de unele sindicate din domeniu, care vorbesc despre un proiect de ordonanţă care ar limita posibilitatea pensionării anticipate şi cuantumul pensiilor. În urmă cu două zile, şi ministrul Apărării, Adrian Ţuţuianu spunea că algoritmul de calcul al pensiilor militare trebuie să rămână acelaşi.

Ministerul de Interne susţine, într-o postare pe Facebook, că schimbarea Legislaţiei în domeniul pensiilor militare nu se poate face peste noapte.

„MAI nu a inițiat și nu are un astfel de proiect în lucru. MAI apreciază că orice posibile modificări în acest domeniu trebuie să țină cont de interdicțiile, pericolele și riscurile specifice funcțiilor pe care le îndeplinesc angajații din sistemul de ordine și siguranță publică”, se arată în postarea de pe Facebook.

Replica Ministerului de interne vine în contextul în care sindicaliştii susţin, inclusiv printr-o postare pe aceeaşi reţea de socializare, că la nivelul Guvernului s-ar pregăti o ordonanţă de urgenţă pentru schimbarea Legii pensiilor militare de stat. Modificarea, susține sindicatul, ar limita pensionarea anticipată, ba chiar ar reduce cuantumul pensiei anticipate.

Aceeaşi lege s-ar aplica şi angajaţilor din Armată. Ministrul Adrian Ţuţuianu a dat însă asigurări că orice modificare a legii nu va presupune reducerea pensiilor.

Am discutat cu domnul Dragnea, am discutat cu doamna Olguţa Vasilescu, cu primul ministru, cu toţii am căzut de acord că algoritmul de calcul al pensiei militare să rămână acelaşi. Deci dacă vor fi nişte modificări ele nu vor afecta şi nu sunt de natură să determine pe cei care ocupă astăzi funcţii în armata română să se pensioneze anticipat pentru a prinde condiţii mai favorabile”, a spus ministrul Apărării.

Legea pensiilor militare de stat prevede că angajaţii din sistemul de siguranţă naţională - adică poliţiştii, militarii, angajaţii serviciilor secrete şi cei din Administraţia Penitenciarelor - se pot pensiona anticipat dacă au o vechime efectivă de cel puţin 25 de ani, dar nu înainte de a împlini 45 de ani.

Pe aceeași temă