Ministerul Dezvoltării: 20% dintre locuinţele noi să coste sub 50.000 de euro. Nu sunteţi de acord, nu primiţi autorizaţie!

Data publicării:
case cartier rezidential imobiliar sursa foto digi24

Viitoarele proiecte imobiliare ar putea avea în acelaşi loc atât locuinţe la preţul pieţei, cât şi locuinţe sociale. Este una dintre propunerile din Strategia Naţională de Locuire, al cărei draft a fost obţinut de Capital. Documentul, care este întocmit de Ministerul Dezvoltării, spune că înţelegerile încheiate între dezvoltatorii imobiliari şi primării există în mai multe ţări şi nu descurajează investiţiile.

Însă, schiţa strategiei dă de înţeles că în România nu ar fi o înţelegere, ci mai degrabă o constrângere. Autorităţile locale pot condiţiona eliberarea autorizaţiilor de construcţie de livrarea unui anumit procent de locuinţe sociale. Ministerul Dezvoltării spune că, de exemplu, 20% dintre locuinţele dintr-un complex imobiliar nou, pot să coste sub 50.000 de euro. Însă fiecare primărie în parte ar urma să aibă libertatea de a decide numărul de apartamente ieftine de care are nevoie.

Detaliile concrete ale acestei prevederi încă nu au fost stabilite şi, pentru aplicarea lor, vor trebui modificate mai multe legi.

În acelaşi timp strategia propune înfiinţarea unor parteneriate public-private între primării şi dezvoltatori pentru chirii. Pe baza acestor înţelegeri, autorităţile locale le-ar pune la dispoziţia investitorilor imobiliari terenuri pe care să fie construite blocuri destinate închirierii. Dezvoltatorii ar urma să încaseze chiriile timp de 30 de ani, după care clădirile ar rămâne în proprietatea primăriilor.

Însă şi în cazul acestei propuneri vor trebui stabilite mai multe detalii importante. Dezvoltatorii trebuie să aibă parte de stimulente financiare suficient de mari cât să accepte o investiţie pe termen foarte lung. Însă potrivit documentului, nivelul chiriilor ar permite doar o rentabilitate modestă, ceea ce nu va fi în niciun caz pe placul dezvoltatorilor imobiliari. Prin aceastră strategie se doreşte transferarea în mediul privat a sarcinilor pe care le are acum Agenţia Naţională pentru Locuinţe. Teoretic, tinerii cu venituri insuficiente pot să stea cu chirie în apartamentele ANL şi în anumite condiţii, pot deveni proprietarii lor.

Însă deasupra programului au planat întotdeauna suspiciuni de corupţie. În ultima perioadă, angajaţi din mai multe primării au fost prinşi în flagrant după ce au luat mită pentru aprobarea cererilor ANL. De curând Guvernul a aprobat un proiect prin care ANL va livra aproape 7.000 de apartamente destinate închirierii. Construcţia blocurilor ar urma să coste un sfert de miliard de euro, dintre care 175 de milioane ar urma să vină de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei. În acelaşi timp a fost redactat un proiect de hotărâre prin care bugetarii vor primi acces la 6.500 de locuinţe ANL, care de asemenea vor trebui să fie construite de la zero.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri