Ministerul Sănătăţii, un pas înapoi: anumite spitale private vor primi finanţare de la stat

Data publicării:
17012013 20min 20san-44356

Profesorul Radu Vlădăreanu este şeful secţiei de obstetrică-ginecologie de la Spitalul Elias. De când a terminat facultatea lucrează într-un spital de stat, dar de aproape 14 ani activează şi în domeniul privat. Mai întâi cu un cabinet, la care oferea consultaţii, apoi a trecut la operaţii complexe în spitale private.

„Când au apărut spitalele, în primii ani, se fereau să intre în lucruri care costau foarte mult sau care erau foarte grave pentru că erau mai puţin anestezişti, mai puţin personal. Lucurile s-au schimbat major în ultimii ani şi asta se vede. Avem o încredere foarte mare să mergem în marile spitale private să operăm orice, iar rezultatele sunt pe măsură”, a afirmat prof. dr. Radu Vlădăreanu, şeful secţiei de obstetrică-ginecologie de la Spitalul Elias.

El spune că pacienţii sunt cei care trebuie să decidă unde se tratează. Unii medici recunosc că sistemul privat se ocupă mai bine de anumite investigaţii.

Mi s-ar părea util ca sistemul privat să fie un fel de completare a sistemului public din punct de vedere investigaţii pentru că investigaţiile performante tot din motive financiare ele nu pot fi făcute atât cât este nevoie în sistemul public”, a declarat dr. Dana Safta, directorul medical al Spitalului Elias.

În această problemă, ministrul Sănătăţii a făcut un pas înapoi şi a admis că pentru o parte din spitalele private va continua finanţarea.

„Spitalele private vor fi finanţate pentru ambulatoriu de specialitate, internare de zi, care sunt unice în plan local sau specialităţi unde nu e în sistem public”, a menționat Eugen Nicolăescu, ministrul Sănătăţii.

În acest moment, 67 de spitale private primesc fonduri de la fondul de asiguări. Acestea au 4.400 de paturi, în timp ce în spitalele publice sunt disponibile aproape 124 de mii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri