Miniştri: Dacă scad salariile, patronii sunt de vină

Data actualizării: Data publicării:
misa olguta vasilescu colaj

Ce se va întâmpla cu salariile după transferarea contribuțiilor? Ministrul Muncii, Olguța Vasilescu spune că o eventuală scădere a salariilor după 1 ianuarie 2018 ar fi din vina exclusivă a patronilor, care vor să ia din banii angajaţilor, şi nu din cauza transferului contribuţiilor sociale, spune ministrul Muncii. Este o idee susţinută şi de ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa. Cei doi spun că măsurile de modificare a Codului fiscal sunt benefice şi nu implică scăderi salariale.

Într-o intervenţie la Televiziunea Română, ministrul Finanţelor a spus că orice reduceri salariale care s-ar aplica după intrarea în vigoarea a noilor măsuri fiscale ar fi strict din vina angajatorului.

Dacă un angajator privat dorește să reducă salariul unui angajat poate s-o facă și azi, nu are legătură cu transferul contribuțiilor. Dacă vrea s-o facă anul viito, poate folosi ca argument transferul contribuțiilor și să-i spună salariatului - care poate nu știe legătura - poate să-i spună că eu sunt nevoit să-ți scad salariul”, a spus Ionuț Mișa.

O idee întărită şi de ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, într-o declaraţie pentru RTV.

Oamenii nu au de ce să fie îngrijorați, în sensul că noi ne-am asigurat că din cauza acestui Cod fiscal, salariile nete nu au cum să scadă, deci dacă vor scădea înseamnă că este fix doar vina angajatorului care dorește să ia din banii angajatului care i se cuvin lui, dar angajatorul anul viitor va avea aceeași cheltuială salarială pe care o are și anul acesta, deci niciun motiv să umble la netul salariatului. Prin deducerile pe care le-am făcut, prin impozitele pe care le-am scăzut, ne-am asigurat că netul nu doar că nu scade, dimpotrivă, crește. E adevărat, creșterea este foarte mică”, a spus ministrul.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri