Ministrul Agriculturii: Dacă s-ar scumpi mâncarea, am arunca mai puțin

Data actualizării: Data publicării:
frigider bun

Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, face din nou o declaraţie controversată: spune că una din soluţiile pentru reducerea risipei de alimente ar fi scumpirea mâncării. Ministrul este de părere că românii nu apreciază alimentele la adevărata lor valoare, de aceea cumpără prea multă mâncare, apoi o aruncă.

„S-au obişnuit să umple frigiderul şi apoi constată că o mare parte din produse au depăşit termenul. Recunosc că mi s-a întâmplat şi mie. Aşa cum se spunea că singura soluţie de a reduce consumul de benzină şi de combustibili fosili este să crească preţul, probabil că la asta se va ajunge şi pe piaţa agro-alimentară. Când vei da pe un kilogram de carne preţul corect, în mod cert vei gestiona acest produs cu mult mai mare atenţie”, a spus ministrul.

În România, anual, 2,5 milioane de tone de mâncare este aruncată la gunoi, potrivit statisticilor, în condiţiile în care 30% din populaţia ţării trăieşte cu lipsuri materiale.

De aceea, spune ministrul, ar trebui schimbate mentalitățile, în ceea ce privește cumpărarea și consumul de alimente.

„Deja în Vest s-au înființat forme care se ocupă cu redistribuirea alimentelor la prețuri modice pentru pătura săracă a populației, pentru a accesa alimente care sunt în termen de garanție și se mai pot consuma. Interesul nostru este să aruncăm cât mai puțin la coșul de gunoi”, a mai spus Achim Irimescu.

Comercianţii şi producători au o altă soluţie pentru a reduce risipa: mâncarea ar trebui ambalată în cantităţi mai mici, iar produsele care se apropie de expirare să fie donate.

Dorin Cojocaru, preşedintele Asociaţiei Patronale din Industria Laptelui: „Noi să-i oferim alternative: modificăm marketingul de promoţie pe multipack, trecem pe alte tipuri de promoţie. Statul să sprijine cumpărarea de maşini şi utilaje inteligente care să-mi creeze mai multe forme de ambalaj”

Nini Săpunaru, preşedintele Comisiei de Agricultură din Camera Deputaţilor: „Trebuie să găsim soluţii ca ei să nu mai plătească TVA-ul. Deci noi ce interes avem: Ca o marfă care este în prag de expirare să poată fi vândută la un preţ cât mai mic să poată pleca din magazin”.

Parlamentarii ar putea vota săptămâna viitoare o lege care permite marilor magazine să doneze alimentele, în loc să fie aruncate la groapa de gunoi. De asemenea produsele expirate ar putea fi transformate în biogaz şi energie electrică. Şi nu în ultimul rând, consumatorii trebuie convinşi să cumpere produsele perisabile în sacoşe termoizolante, mai ales vara, spun producătorii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri