Ministrul finanțelor: De la anul, două contribuții sociale intră în sarcina angajatului

Data publicării:
viorel stefan

Angajaţii români vor plăti de anul viitor doar două contribuţii la stat din salariu: pentru sistemul de pensii şi pentru cel de asigurări de sănătate. Dispare contribuția pentru somaj.

Contribuţiile de asigurări sociale şi asigurările sociale de sănătate vor deveni 100% în sarcina angajatului, în sensul că ceea ce astăzi se plăteşte de angajator va fi inclus în salariul brut al angajatului, angajatorului rămânându-i sarcina de reţinere la sursă şi virare a sumei către casele respective”, a declarat ministrul finanțelor, Viorel Ștefan, într-un interviu pentru Digi24.

„Angajatul va primi un salariu brut majorat cu suma corespunzătoare părţii care astăzi este în sarcina angajatorului”, a precizat ministrul finanțelor.

„De la 1 ianuarie 2018, ambele componente vor fi incluse în salariul brut al angajatului, pe net neînregistrându-se nicio modificare nici în plus, nici în minus la angajat, iar angajatorul nu va avea nicio sarcină suplimentară pe costuri”, a adăugat ministrul.

Această reducere a contribuției se calculează în felul următor: în acest moment, din salariul brut al fiecăruia dintre noi se reține o contribuție de 39,25 la sută, bani care merg pentru pensii, pentru asigurările de sănătate și pentru șomaj. De anul viitor, această contribuție se va restrânge la 35 de procente, pentru că dispar mai multe taxe plătite de angajator, dar și această contribuție pentru șomaj. Fondul pentru șomaj se va colecta până la data de 31 decembrie, urmând ca apoi să fie trecut într-un alt fond, special, de unde se vor face în continuare plățile către șomeri.

CAS-ul și CASS-ul, contribuțiile de asigurări sociale, respectiv de asigurări sociale de sănătate, intră acum în sarcina angajatorului și ele sunt virate de acesta. Prin modificările aduse legislației, aceste contribuții vor fi în continuare virate de angajator (deci nu va trebui să se ducă fiecare dintre noi să stea la cozi la instituțiile Ministerului de Finanțe), numai că banii respectivi nu mai aparțin angajatorului, ci sunt ai angajatului. Angajatorul nu va mai datora nimic la stat pentru angajat, însă va reţine la sursă obligaţiile angajatorului şi le va vira la bugetul de stat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri