Ministrul Muncii, avertisment despre majorările de salarii

Data publicării:
original_csis2732

Ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru, susţine, referitor la decizia Curţii Constituţionale care vizează majorările de salarii din educaţie şi sănătate, că aceia care se bucură pe termen scurt de victoria politică obţinută pe salarizare, „să se bucure”, dar în scurt timp se va vedea că cineva va suporta „nota de plata”, fie alte categorii de bugetari, fie toţi contribuabilii. „Cine râde azi, să îşi aducă aminte de trecut şi să se uite cu grijă la ziua de mâine”, atenţionează Dragoș Pîslaru, potrivit News.ro.

original_csis2732

Astăzi (miercuri - n.r.) Curtea Constituţională a decis că modificările din Parlament la OUG 20 sunt constituţionale. Ca reprezentant al executivului, fireşte, accept această decizie ca fiind clarificatoare din punct de vedere al legalităţii. Era însă de datoria noastră să indicăm atât lacune de procedură, cât şi lipsa unei alocări de resurse bugetare pentru măsurile adoptate atât de aproape de campania electorală”, a scris Dragoş Pîslaru, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Din punct de vedere al oportunităţii, ministrul Muncii susţine că este „mult mai complicat”.

„Pe de-o parte, mă bucur în mod onest că asistenţa socială, sănătatea şi educaţia vor beneficia de anumite creşteri salariale. Cei care nu vor să creadă acest lucru, e treaba domniilor lor. Eu nu am fost de acord cu modul în care s-au alocat aceşti bani, dar am recunoscut nevoia de a finanţa mai bine aceste categorii şi aş fi preferat să se facă în mod echitabil (spre exemplu, să crească mai mult pentru asistentul social, nu pentru contabili şi cei aflaţi pe funcţii de conducere)”, a completat acesta.

Dragoş Pîslaru susţine că ceea ce îl „mâhneşte profund” este că prin alocarea a 4,85 miliarde pentru aceste majorări „se omoară” primii doi ani de posibilă aplicare serioasă a legii salarizării unitare.

„Ce mă mâhneşte profund este că nu s-a înţeles că prin alocarea în acest mod a 4,85 miliarde pentru aceste majorări, care conţin mai puţin vizibil şi anumite creşteri cu dedicaţie, complet inechitabile, se omoară probabil primii 1-2 ani de posibilă aplicare serioasă a legii salarizării unitare. Categoriile care vor rămâne pe margine, cum ar fi administraţia locală, soldaţii din armată, personalul din cultură, vor mai avea de aşteptat. Probabil că mulţi vor sări să spună că o să văd eu cum se vor mări şi aceste salarii şi că sunt bani pentru toate. Dar lucrurile nu stau chiar aşa. Resursele bugetare sunt limitate, iar alegerea de alocare este condiţionată de o minimă responsabilitate. Ceva o să crape dacă tragi de buget mai mult decât poate duce - fie tai investiţii, fie nu respecţi tăierile de taxe, fie creşti fiscalitatea pentru a aduce noi resurse”, a explicat ministrul Muncii.

Dragoş Pîslaru a mai precizat că salariile tuturor bugetarilor de la baza piramidei vor fi „puternic comasate”, din cauză că salariul minim va fi majorat, de la anul, la 1.450 lei.

„Greșeala” tehnocraților

„Faptul că de la anul salariul minim va fi crescut la 1450 lei înseamnă că imediat salariile tuturor bugetarilor de la baza piramidei vor fi puternic comasate. O astfel de creştere va crea o şi mai mare nevoie de a avea un proiect fezabil de salarizare unitară. Fezabil înseamnă în primul rând implementabil, care să ia în calcul constrângerile bugetare. În finanţele publice nu există magicieni, există reguli şi echilibre cu care nu te poţi juca fără profesionism”, spune ministrul.

Acesta apreciază că „greşeala” tehnocraţilor a fost că nu au înţeles politic această perioadă de administrare a ţării care avea miză electorală.

„«Greşeala» noastră ca tehnocraţi a fost aceea că nu am înţeles politic această perioadă de administrare a tării care avea miză electorală. Am ratat un principiu clar de campanie - în campanie «se dau» lucruri, nu se «ajustează» sau se «reformează». Aşa funcţionează în România şi se vede că funcţionează zdravăn. Pe de altă parte, nu regret că nu am intrat în logica electorală încălcându-mi principiile. Am învăţat o lecţie dură şi am înţeles că trebuia să comunic mai bine, mai aproape de oameni, pentru a trece de un baraj mediatic evident, care ne-a făcut continuu albie de porci. Dar nu aş face nici acum rabat de la adevăr, de la evidenţe clare pentru orice profesionist”, a completat Dragoş Pîslaru.

Ministrul Muncii a ţinut să menţioneze că, în scurt timp, se va vedea că cineva va suporta nota de plată.

„În concluzie, cei care se bucură pe termen scurt de victoria politică obţinută pe salarizare, să se bucure. Este o victorie legitimă şi care arată funcţionarea democraţiei. Dar, din păcate, în scurt timp se va vedea că cineva va suporta nota de plată, fie alte categorii de bugetari, fie noi toţi ca şi contribuabili. Aş vrea să nu fie lucrurile aşa, dar eu nu îndrăznesc să cred de dragul de a crede. Eu am învăţat că asumarea individuală a adevărului, dureroasă uneori, este mai importantă decât credinţa halucinogenă. Iar cine râde azi, să îşi aducă aminte de trecut şi să se uite cu grijă la ziua de mâine”, a conchis ministrul Dragoş Pîslaru.

Curtea Constituţională a decis că Legea de aprobare a OUG 20/2016, prin care Parlamentul a majorat salariile din educaţie şi din sănătate, este constituţională. Anunţul a fost făcut de către preşedintele Curţii Constituţionale, Valer Dorneanu.

Legea de aprobare a OUG 20/2016 a fost atacată la CCR de către Guvern şi PNL, cele două sesizări fiind conexate de judecătorii constituţionali.

„S-au conexat şi a fost respinsă sesizarea de neconstituţionalitate. (...) Sunt constituţionale deci”, a spus Valer Dorneanu în privinţa celor două sesizări.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri