Ministrul Muncii explică matematic de ce acum femeile sunt avantajate la ieşirea la pensie

Data actualizării: Data publicării:
pensionari agerpres_7580528
Foto: Agerpres

Ministrul Muncii explică declaraţia referitoare la actuala formulă de calcul aplicată în cazul femeilor şi a bărbaţilor cu stagiu complet de cotizare.  "Acum, deşi femeile cotizează mai puţin, lucrează mai puţin, ies cu o pensie mai bună şi vrem să echilibrăm asta, între genuri", afirma Olguţa Vasilescu în urmă cu trei zile. 

pensionari agerpres_7580528
FOTO: Agerpres

„Având în vedere actuala formulă de calcul al pensiilor, respectiv împărțirea numărului de puncte realizate de femei și bărbați la un număr diferit de ani reprezentând stagiul complet de cotizare (mai mic la femei și mai mare la bărbați), se trage concluzia, corectă - din punct de vedere aritmetic, că femeile sunt avantajate.

Exemplu:

O femeie a realizat în întreaga carieră 45 de puncte și, potrivit Anexei 5 la lege, stagiul complet de cotizare prevăzut de lege este de 30 de ani. În acest caz, punctajul mediu anual (pma) va fi 45 : 30 = 1,50000 puncte;

Un bărbat a realizat în întreaga carieră 45 de puncte și, potrivit Anexei 5 la lege, stagiul complet de cotizare prevăzut de lege este de 35 de ani. În acest caz, punctajul mediu anual (pma) va fi 45 : 35 = 1,28571 puncte;

Știută fiind formula de calcul (pensia este egală cu pma x valoarea punctului de pensie), ar însemna că:
-femeia obține o pensie de 1.500 lei,
- bărbatul obține o pensie de 1.286 lei.

Precizez că în exemplul de calcul a fost utilizată valoarea actuală a punctului de pensie, respectiv 1000 de lei.

Această afirmație/explicație nu intră nicium în contradicţie cu datele statistice postate pe portalul CNPP. Aceste date surprind cifre medii (pensia medie pe sistem și pensia medie în cazul femeilor) care nu pot fi contrapuse exemplului concret redat mai sus”, explică ministrul Muncii.

Olguţa Vasilescu precizează că la determinarea valorilor medii afișate sunt luate în calcul și pensii pentru limită de vârstă cu stagii de cotizare incomplete/vechime în muncă incompletă.

Potrivit acesteia, în august 2017, datele statistice postate pe portalul CNPP arată că din cei 3.502.147 pensionari pentru limită de vârstă 1.938.067 sunt femei.
Dintre acestea, 1.371.740 de femei au pensii cu stagiu complet de cotizare și 566.327 cu stagiu incomplet.

„Astfel, la acest moment, condițiile de pensionare pentru limită de vârstă sunt următoarele:
- bărbaţi: vârsta 65 ani și 35 ani stagiul complet de cotizare;
- femei: vârsta 60 ani și 8 luni, cu 30 ani și 8 luni stagiul complet de cotizare."

Cinci milioane de pensii ar urma să fie recalculate, potrivit viitoarei legi a pensiilor, spunea ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu în 6 octombrie.

Ea a declarat că vor fi consideraţi pensionari doar cei care dovedesc că au o vechime semnificativă în muncă. Iar persoanele care beneficiază acum de pensia minimă garantată vor fi încadrate într-o altă categorie.

Nu creştem vârsta de pensionare. Rămâne cea din actuala lege pentru femei şi bărbaţi. E adevărat că se schimbă modalitatea de calcul. Acum, deşi femeile cotizează mai puţin, lucrează mai puţin, ies cu o pensie mai bună şi vrem să echilibrăm asta, între genuri. E adevărat că cine vrea să rămână peste vârsta de pensionare în sistem poate să o facă, fără a mai cumula pensia cu salariul”, a explicat ministrul muncii, Olguța Vasilescu, la un postd e televiziune.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri