Sari la conținut

Ministrul Muncii face apel la conducerea PNL să retragă contestația de la CCR pe legea bugetului

Rovana Plumb le-a trimis co-președinților PNL Alina Gorghiu și Vasile Blaga o scrisoare deschisă în care face apel la aceștia să retragă sesizarea de la CCR.

„Duminică, 21 decembrie, Parlamentul României a votat, cu o largă majoritate, legea bugetului de stat și legea asigurărilor sociale. Îmi exprim, și pe această cale, regretul că opțiunea Partidului Național Liberal a fost aceea de a vota împotriva celor două legi, în ciuda faptului că acestea conțin finanțarea pentru măsuri extrem de necesare multor categorii de români, de la pensionari, medici și profesori, la cei care creează locuri de muncă în economie. Doamnă și domnule co-președinți ai Partidului Național Liberal, am luat act, după votul din Parlament, de decizia PNL de a sesiza Curtea Constituțională cu privire la Legea bugetului. Ca atare, fac un apel la dialog și responsabilitate, dar mai ales la reconsiderarea acestei decizii. Fac apel la dumneavoastră să retrageți sesizarea depusă la Curtea Constituțională", a scris ministrul Muncii în scrisoarea sa.

Ea a adăugat că contestarea legii bugetului poate determina amânarea intrării în vigoare a unor măsuri sociale foarte importante, cum sunt majorările salariale pentru diverse categorii de personal, dar și majorarea pensiei minime, de la 350 la 400 de lei și că există deja semnale puternice de îngrijorare din zona celor afectați de amânarea intrării în vigoare a bugetului.

"De asemenea, foarte important, sunt riscuri majore legate de problema cofinanțării proiectelor din fonduri europene, menite a duce la crearea de locuri de muncă pentru tineri. Vreau să cred că toți ne dorim ca românii să trăiască mai bine și că fiecare dintre noi este gata să acționeze în acest sens. Blocarea, fie și numai temporar, a intrării în vigoare a legii bugetului de stat este o acțiune împotriva interesului a milioane de români", mai precizează Rovana Plumb.

Pe același subiect, Eugen Teodorovici, ministrul Fondurilor Europene, a trimis o altă scrisoare. „Fac publică această scrisoare deschisă cu intenția de a trage un semnal de alarmă asupra deciziei Partidului Național Liberal de a contesta la Curtea Constituţională legea bugetului de stat pe anul 2015, votată de o largă majoritate în plenul reunit al camerelor Parlamentului. În acest context, blocarea procedurilor de cofinanțare a proiectelor aprobate sau aflate în curs de avizare a devenit, din păcate, o realitate care nu poate fi ignorată!”. 

„Acțiunile reprezentanților Partidului Național Liberal pun în pericol capacitatea Guvernului de a aloca de la 1 ianuarie suma de 6,3 miliarde de euro pentru cofinanțare. Totodată, demersul opoziției amenință să dăuneze ritmul bun de absorbție la începutul anului, dar și cheltuielile destinate investițiilor, care însumează 44,76 miliarde de lei în 2015”, a mai scris acesta. 

Grupurile parlamentare ale PNL și PDL au sesizat Curtea Constituțională (CCR) cu privire la neconstituționalitatea legii privind bugetul de stat pe anul 2015, adoptată în Parlament duminică, a declarat luni deputatul Eugen Nicolăescu, vicepreședintele Comisiei de buget-finanțe din Camera Deputaților.

Pe aceeași temă