Ministrul Sănătăţii vrea să scoată salarizarea medicilor din sistemul bugetar, cel al Muncii cere prudenţă 

Data publicării:
mwedici-58364

"Putem să gândim un alt sistem de plată a medicilor, să schimbăm salarizarea, să nu-i mai lăsăm pe medici şi asistenţi să fie bugetari, să nu mai fie în grila de salarizare bugetară. Eu nu cred că locul lor este acolo. Să facem un sistem prin care competenţa şi profesionalismul medicilor să fie criteriile fundamentale prin care ei să fie plătiţi", a declarat ministrul Sănătăţii. 

El a precizat că, probabil, la sfârşitul lunii mai, începutul lunii iunie ar putea avea forma finală a proiectului de lege, pe care să îl supună dezbaterii publice.

Medicii sunt la coada grilei de salarizare

Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, a recunoscut că prezenţa medicilor la sfârşitul grilei de salarizare, este dovada că "de la început s-a pornit cu lipsă de respect faţă de această categorie".

"În grila de salarizare, medicii şi asistenţii erau în ultima treime. Am spus că voi face toate eforturile ca această grilă să fie modificată. Lucrez la acest aspect, dar nu pot să dau un orizont de timp, pentru că este vorba totdeauna de buget. De la început s-a pornit pe lipsa de respect, dacă pui un medic în ultima treime de salarii într-o grilă înseamnă că acea categorie nu se bucură de respectul societăţii. Este unul din lucrurile cele mai importante", a spus Câmpeanu.

Citeşte şi: RECOMPENSĂ. Medicii vor primi medalii drept recunoştinţă că au rămas în ţară 

Ea a precizat că medicii au numeroase probleme nu numai salarizarea, nu au aparatura de care au nevoie, iar în unele spitale sunt condiţii precare de igienă.

"Dacă în materie de salarizare lucrurile sunt foarte complicate şi se caută o soluţie, celelalte ar putea fi rezolvate mai uşor, cred. Acolo nu intrăm în acele constrângeri pe care le avem cu FMI şi cu deficitul bugetar, mă refer la ponderea cheltuielilor cu salariile, din PIB", a precizat Câmpeanu.

Câmpeanu: Un medic nu trebuie să lucreze după normă

Ministrul Muncii a adăugat că este normal ca salarizarea medicilor să nu se mai facă la fel ca pentru funcţionarul de la ghişeu, însă a subliniat că trebuie "să avem grijă cu salarizarea după competenţă".

"Nu aş vrea ca un medic să lucreze după normă, câte operaţii face într-o lună, cu atât să fie salarizat. Pentru că putem să cădem în extrema cealaltă şi beneficiul medical să nu fie cel pe care îl aşteptăm. Cred că totdeauna trebuie undeva să avem şi cuvântul responsabilitate în atenţie tot timpul", a mai spus Câmpeanu.

Din 2007 până în prezent, aproximativ14.000 de medici români au ales să profeseze în altă ţară. Numai anul trecut au plecat din România mai mult de 2.400 de specialişti. România are o rată a migraţiei doctorilor de 9%, în timp ce media europeană este de 2,5%.

Conform raportului Eurostat 2011, media medicilor români la 1.000 de locuitori este de 2,4 specialişti, iar media în celelalte ţări europene este de 3,4 medici la 1.000 de locuitori. Judeţele cele mai afectate de lipsa medicilor specialişti sunt Călăraşi şi Giurgiu, care au un medic la 1.000 de locuitori, urmate de Ialomiţa, cu 1,1 medici la 1.000 de locuitori şi Tulcea, cu 1,2 medici la 1.000 de locuitori.

Doar 0,3% din medici sunt mulţumiţi de salariu

Nu mai puţin de 60% dintre medicii români intenţionează să părăsească ţara. Motivele pentru care aceştia aleg să plece şi să profeseze medicina în altă ţară sunt legate de lipsa respectului pentru profesie, dificultăţile financiare şi lipsa oportunităţilor de educaţie şi perfecţionare pe care le au în România, rezultă dintr-un studiu realizat în 2012 de catre ISRA Center.

Un studiu realizat de CMR în 2011 arată că 58,46% dintre medicii din România sunt profund nemulţumiţi de nivelul salarizării, 25,52% sunt nemulţumiţi, în timp ce foarte mulţumiţi de salariu sunt 0,30%.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri