Sari la conținut

Mișcări de protest în toată țara. Angajații din mai multe domenii, nemulțumiți de legea salarizării

Grefierii, angajaţii din administraţia publică, din agenţiile de mediu şi cei ai ROMATSA protestează marţi, în Bucureşti şi în ţară. Cei din administrația publică și angajații agențiilor de mediu sunt nemulțumiți de proiectul legii salarizării, în timp ce controlorii de trafic aerian intră în grevă din cauza neîncheierii contractului de muncă colectiv, relatează News.ro

Întrele orele 11.00 și 13.00 va avea loc un miting la Parlament față de proiectul Legii salarizării la care vor participa mai multe sindicate din administrația publică, printre care și Sindicatul Naţional al Funcţionarilor Publici (SNFP), SED LEX - locale, PRO LEX, Forţa Legii și Cartel Alfa. De asemenea, anagajații care nu vor participa la protest se vor opri din muncă în acest interval.

Manifestanţii vor să solicite Comisiei de muncă a Camerei Deputaţilor, cameră decizională, să adopte şi să susţină amendamentele propuse de organizaţiile sindicale.

Sindicatele din administraţia publică au înaintat Parlamentului proiectul grilelor de salarizare.

Cartel Alfa afirmă că stabilirea nivelului salariilor de bază exclusiv de către aleşii locali, care nu au competenţa necesară în acest domeniu, fiind aleşi politic şi nu după competenţe precum lucrătorii din domeniu, va duce la politizarea excesivă a funcţiei publice, la un nou val de discriminări în administraţia publică locală şi la menţinerea şi adâncirea haosului din sistem.

Protestul grefierilor

Grefierii de la mai multe instanţe din ţară au început de luni protestul faţă de legea salarizării. Președintele ProJust, Ştefania Teleman, a declarat că această categorie profesională pierde venituri prin noua lege şi că reprezentanţii acesteia nu au fost invitaţi la negocieri cu decidenţii politici.

Ea susţine că prin viitoarea lege grefierii cu studii superioare juridice pierd sporurile de vechime în muncă şi că nu au fost invitaţi la negocieri când s-au stabilit condiţiile legii.

„Sporurile se limitează la 30% din anvelopa salarială a angajatorului. Unii pot primi sporuri de 30%, alţii nu vor primi nimic. Am încercat să vorbim cu parlamentarii, dar nu avem nicio reacţie din partea lor. Am cerut să fim invitaţi la negocieri la Ministerul Muncii, dar nu ne-a chemat nimeni. Suntem într-o situaţie foarte complicată, nu ştim cât va dura protestul, cert este că el va continuă”, a mai arătat Teleman.

Un alt sindicat al grefierilor, IUS- LEX, a anunţat luni că grefierii, personalul conex şi auxiliar de la instanţele gălăţene intră, începând de marţi în grevă pe termen nelimitat, cu întreruperea programului de lucru între orele 11.00 şi 13.00, asigurând doar cazurile urgenţe, angajaţii instanţelor fiind nemulţumiţi de prevederile proiectului legii salarizării.

Greva angajaților de la Mediu

De asemenea, și Federația Sindicatelor Unite din Mediu (FSUM) a anunţat declanşarea conflictului de muncă, astfel încât marţi, între 11.00 şi 13.00, „angajaţii Agenţiei Naţionale pentru Protecţia mediului şi angajaţii Agenţiilor Judeţene pentru Protecţia Mediului vor fi într-un nou protest spontan”.

„Având în vedere că în urma protestelor anterioare din data de 14.03.2017, 21.03.2017 şi 27.04.2017 nu a existat nicio reacţie de susţinere din partea Ministerelor, Guvernului , factorilor politici privind eliminarea discriminării angajaţilor din Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului şi Agenţiile Judeţene pentru Protecţia Mediului, mai mult lipsa de răspuns la solicitările noastre scrise, ne vedem nevoiţi să declanşăm conflictul de muncă, astfel încât marţi între orele 11.00-13.00 angajaţii ANPM şi ai APM- urilor vor fi într-un nou protest spontan şi vor inregistra conflictul de muncă la Ministerul Mediului şi la Ministerul Consultării Publice şi Dialogului Social”, au anunţat reprezentanţii FSUM.

Unităţile la care se declanşează conflictul de muncă sunt cele din judeţele Galaţi, Timiş, Hunedoara, Arad, Dâmboviţa, Bacău, Botoşani, Suceava, Bistriţa-Năsăud, Giurgiu, Călăraşi, Covasna, Cluj, Iaşi, Gorj, Mehedinţi, Teleorman, Vrancea, Satu Mare, Vâlcea, precum şi în Bucureşti.

Proteste la ROMATSA: doar 30% din zboruri vor pleca

De asemenea, angajaţii Romatsa vor intra în grevă începând cu ora 9.00, ca semn de protest faţă de neîncheierea contractului colectiv de muncă, după ce negocierile sindicatului cu conducerea regiei, care are monopolul dirijării traficului aerian din România, au eşuat luni. Angajaţii vor asigura, conform legii, cel puţin 30% din traficul aerian. Pe perioada grevei, nu este posibil să fie anunţate în prezent exact cursele care vor fi anulate sau întârziate, deoarece decizia va fi luată de către Eurocontrol, au precizat luni sindicaliştii, la ieşirea de la negocieri.

„Există şanse rezonabile ca greva să fie suspendată mâine. Nu după şase ore, ci după o oră, două ore", a spus liderul Sindicatului Serviciilor de Trafic Aerian din România (ATSR), Gabriel Tudorache, la ieşirea de la discuţiile de la Ministerul Transporturilor, care au durat trei ore.

Sindicaliştii au precizat că exista un termen limită pentru depunerea proiectului de buget al regiei, termen care este luni, şi că există riscul ca Romatsa să intre în faliment.

Citiți și: Vasilescu: Susţin orice amendament de scădere a salariilor

Ex-ministru din Guvernul Grindeanu: Salariile vor fi tăiate la loc

Legea salarizării intră în dezbaterea comisiilor de specialitate din Camera Deputaţilor

FMI avertizează: Legea salarizării aduce costuri duble