Monopol pe încălzire. Două primării vor să interzică debranșările

Data publicării:
cet termoficare

Proiectul de 77 de milioane de euro pentru reabilitarea CET-ului din Oradea presupune ca nimeni sa nu se mai poată debranşa de la rețeaua publică.

Decizia este contestată de Consiliul Concurenței, care spune că primăria nu ar trebui să instituie un monopol în oraș. Decizia a fost contestată şi de Prefectul de Bihor.

Aceasta a trimis o adresă prin care cere "spargerea" monopolui, iar locuitorii să se poată debranşa de la sistemul central, dacă doresc acest lucru.

O situaţie similară este şi în Arad, unde Primăria pregatește un proiect de hotarâre care va obliga arădenii să se încălzească exclusiv de la reţeaua publică a CET-ului. Hotarârea este motivată prin investiţiile importante care s-au făcut pentru sistemul de încălzire și care trebuie amortizate.

Primăria oraşului Arad a investit deja 6,6 milioane de euro pentru achiziţionarea unui cazan de încălzire modern care va funcţiona cu gaz. Alte 6 milioane de euro vor fi folosite pentru modernizarea ţevilor care transportă agentul termic la consumatori.

Tot acest program este prevazut sa reduca costurile de producție ale energiei termice cu pâna la 50%. Programul de investiții necesar a fost stabilit de specialiști”, a explicat Corina Drăghici - purtător de cuvânt Primăria Arad.

În 2011, după eliminarea subvenţiei de la stat, preţul gigacaloriei a crescut cu 40 la sută în doar câteva zile. De atunci, deconectările din reţeaua publică s-au înmulţit.

„CET Hidrocaburi în anul 2013 a avut înregistrate un numar de 350 de cereri de deconectare. Media ultimilor trei ani a deconectarilor este de 300 de deconectari pe an”, a declarat Marina Plaveţi - purtător de cuvânt CET Hidrocarburi Arad.

Autorităţile locale susţin că aceste măsuri sunt justificate pentru că sistemul popus este mai sigur pentru populaţie şi pentru mediu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri