Motivul pentru care o femeie nu poate ieși la pensie. Ea este nevoită să caute prin moloz

Data publicării:
femeie nepensionara

Ani de muncă irosiţi printre ruine. E povestea unei femei din judeţul Buzău, care nu poate ieşi la pensie. Îi lipsesc dovezile pentru cei şase ani în care a muncit la Staţiunea de Cercetare Pomicolă din Cândeşti. Fosta fermă este în paragină, iar arhiva a fost abandonată.

La 63 de ani, Elena Jugănaru trăieşte un coşmar de neimaginat. După o viaţă de muncă, nu poate ieşi la pensie. Nu poate să facă dovada a şase ani de lucru la Staţiunea de Cercetare Pomicolă din Cândeşti, judeţul Buzău. De câteva săptămâni a tot venit aici ca să caute documentele doveditoare printre munţi de moloz.

„Am lucrat aici la fermă, din '75 până în '82, de primăvara până iarna. Acum încerc să ies la pensie şi dosarele sunt sub ruină şi nu ştiu cum pot recupera anii pe care i-am pierdut aici”, spune Elena Jugănaru, fostă angajată la Staţiunea de Cercetare Pomicolă Cândeşti.

Orice foaie pe care îşi vede numele este un motiv de bucurie.

„Am mai găsit două file, uitaţi, tot cu numele meu, ce dosare frumoase, uitati-vă cum a ajuns România în ziua de astăzi”, spune Elena Jugănaru, fostă angajată la Staţiunea de Cercetare Pomicolă Cândeşti .

Lucrurile nu au fost mereu aşa la Staţiunea din Cândeşti.

Aveam o cameră specială unde se ţinea arhiva unităţii. Pe ani, pe luni, pe ferme. Eu ştiu ce s-a mai întâmplat”, declară Petru Grivu, fost director al Staţiunii de Cercetare Pomicolă Cândeşti.

Actualul director spune că, până în 2014 documentele tuturor foştilor angajaţi au fost păstrate cum trebuie. Apoi banii s-au terminat. Fără paznic, hoţii au dat năvală.

În 2014, când nu am mai avut posibilitatea de a da salarii, am rămas fără angajaţi. Căutăm în continuare să vedem ce putem face, mă îndoiesc, au trecut câteva ploi peste ele”, spune Costin Bardaş, directorul Staţiunii de Cercetare Pomicolă Cândeşti.

Reprezentanţii Casei de Pensii din Buzău spun că fără documente nu-i pot face formele femeii. Soluţia ar fi ca ea să meargă în instanţă.

Poate reconstiui perioada, dar solicitantul trebuie să aducă documente, martori”, spune Ionuţ Constantin, purtător de cuvânt Casa de Pensii Buzău.

Staţiunea de Cercetare Pomicolă de la Cândeşti s-a înfiinţat în anii '60 şi era una dintre cele mai mari din ţară. Declinul ei a început în 2000, după ce mare parte dintre terenurile staţiunii au fost retrocedate proprietarilor de drept.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri