Munca în zilele libere legale: Instanţa supremă a clarificat condiţiile în care salariaţii pot fi chemaţi la serviciu

Data publicării:
angajati brutarie

 

Foto: Gulliver/Getty Images

Prin decizia 22 din 19 octombrie, publicată în Monitorul Oficial în 24 noiembrie, judecătorii Înaltei Curţi au făcut referire la aplicarea prevederilor Codului Muncii în cazul angajatorilor care se ocupă, în centrele comerciale, de comercializarea cu amănuntul a produselor nealimentare. Mai exact, s-a stabilit că aceşti angajatori pot să-şi cheme salariaţii la muncă, în zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează, doar dacă acordă compensaţii: timp liber corespunzător sau, după caz, un spor la salariul de bază.

"În interpretarea şi aplicarea dispoziţiilor art. 141 din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, raportat la art. 8 din Ordonanţa Guvernului nr. 99/2000 privind comercializarea produselor şi serviciilor de piaţă, republicată, stabileşte că fapta angajatorului, de a desfăşura activităţi de comercializare cu amănuntul a produselor nealimentare în punctele de lucru din centrele comerciale, în zilele de sărbători legale prevăzute de art. 139 alin. (1) din Legea nr. 53/2003, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, nu întruneşte elementele constitutive ale contravenţiei prevăzute de art. 260 alin. (1) lit. g) din această lege, atunci când angajatorul şi-a îndeplinit obligaţiile prevăzute de art. 142 din acelaşi act normativ", se precizează în decizia publicată marţi în Monitor şi explicată de avocatnet.ro.

În momentul de faţă, Codul Muncii prevede anumite excepţii de la acordarea zilelor libere legale. Aici sunt incluse unităţile sanitare şi cele de alimentaţie publică, precum şi locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă din cauza caracterului procesului de producţie sau specificului activităţii.

Practic, pentru a rezolva problema de drept, s-a avut în vedere interpretarea sintagmelor "caracterului procesului de producţie" şi "specificului activităţii", pentru a stabili dacă activităţile de comercializare cu amănuntul a produselor nealimentare se încadrează în aceste excepţii.

Toate explicaţiile AICI




Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri