Naşterea în România este gratuită, doar pe hârtie

Data publicării:
nastere

Potrivit protocoalelor, viitoarele mămici beneficiază gratuit de testele de sânge şi ecografiile din trimestrul 1 şi 2, dacă au trimitere de la medicul de familie. Gravidele susţin însă că aceste controale sunt insuficiente faţă de ceea ce le cere medicul obstetrician.

Roxana Dragomir a născut în urmă cu trei săptămâni. A avut o sarcină grea, iar copilul a venit pe lume prematur. Recunoaște că pe măsură ce sarcina a avansat şi au apărut complicațiile, au crescut şi cheltuielile.

„Sarcina a fost cam vreo 40 de milioane, tot, de la cap la coadă, de la început până a ieşit copilul. Ecografe, analize de sânge, tot ce trebuia. Cel mai ieftin era 50 de lei, iar cel mai scump ecograf am dat 250”, spunea aceasta.

Chiar şi pentru o sarcină care decurge normal, viitorii părinți tot scot bani din buzunar pentru analize.

„Până acum, 20 de milioane, dar de acum urmează greul, nu știm cât o să ne mai coste mai departe. Nu toate sunt gratuite. De exemplu, de sindromul Down nu sunt gratuite, triplul test, amniocenteză, astea nu sunt gratuite, trebuie plătite”, mărturisește o viitoare mămică.

La Maternitatea „Elena Doamna”, din Iaşi, mai bine de jumătate dintre paciente vin la spital numai în momentul în care trebuie să nască. Potrivit legii, gravidele beneficiază gratuit de investigaţii, dacă au trimitere de la medicul de familie.

„Conform protocoalelor în vigoare, sunt obligatorii trei vizite. Prima vizită făcându-se în primul trimestru de sarcină, când se evaluează starea fătului, iar ecografiile sunt obligatorii două sau trei pe timpul sarcinii”, explică Anca Deleanu, medic de familie.

Anual, la maternitatea Elena Doamna sunt internate aproape 4.000 de gravide.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri