Negocieri privind salariile bugetarilor. Planul ministrului Muncii și nemulțumirile sindicaliștilor

Data publicării:
bani teancuri-4

Sindicaliştii din fiecare domeniu şi specialiştii ministerului Muncii spun că, în următoarele trei săptămâni, vor aduna date ca să afle câţi români câştigă un salariu mediu pe economie şi câţi ar putea primi lefuri mai mari.

„Avem data ţintă pe 15 mai şi împreună cu partenerii sociali vom exprima opiniile cu privire la ce a rezultat din acest proces la sfârşitul acestei perioade de consultări tehnice”, a spus ministrul Muncii, Dragoș Pîslaru.

Ministrul Muncii estimează că între 300.000 şi 500.000 de angajaţi ar putea primi salarii majorate. Ar fi vorba în principiu de salariile până la 2000 sau 2500 de lei. Primele calcule vor începe cu lefurile din sănătate.

Vom pleca de la 1313, primul nivel de salarizare în Sănătate, şi vom urca cu pragurile, mai multe mecanisme pe care le avem, primul l-am și sugerat - 2,5% e cel care a fost dat de legea cadru 284 și vom urca, vom vedea cam care este costul”, a mai spus ministrul.

Guvernul pune la bătaie 2,3 miliarde de lei pentru aceste majorări în următorul an şi jumătate. Prea puţini bani, spun sidicaliştii.

Pentru a se elimina toate inechităţile suma trebuie să fie de 10 ori mai mare. Cert este că se impune o lege a salarizării, pentru că există riscul major ca această OUG să creeze nemulțumiri și trebuie ca până la final de an să se elaboreze această lege a salarizării”, spune Simion Hăncescu, preşedintele FSLI.

„Pentru a nu avea creșteri salariale nemulțumitoare de genul a 10,15 20 de lei între două clase consecutive de salarizare este clar că Guvernul trebuie să scoată bani mai mulţi”, spune Anton Hadăr, preşedintele Federaţiei Sindicale Alma Mater.

Noul ministru al Muncii a promis că va încerca să-i găsească şi să-i elimine din sistem pe cei încadraţi ilegal pe posturi. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri