Noile „gulere albe”. Corporaţiile mizează pe tineri români care conduc afaceri de miliarde de dolari

Data publicării:
manageri 1

Exporturile şi creşterea economică stau aşadar şi pe umerii unor tineri şcoliţi în străinătate, dar care au preferat să se întoarcă în România pentru a face parte din noua generaţie de manageri.

La doar 31 de ani, Ionuţ Gaotă conduce divizia Windows din cadrul Microsoft România. După 17 ani în România, compania americană are 400 de angajaţi, iar alte câteva sute de români lucrează în Silicon Valley, aşa că mizează în continuare pe specialiştii români.

A terminat o scoală de management la Viena şi este cel care a adus Windows 8 în România, ţara noastră fiind printre primele ţări din lume în care acest sistem de operare a putut fi cumpărat.

„A însemnat cea mai mare lansare pentru divizia Windows din ultimii 20 de ani. PC-uri tradiţionale, tablete, laptopuri, telefoane cu windows. Şi ce urmează este să unificăm această experienţă pentru utilizatori”, spune Ionuţ Gaotă, manager Microsoft.

Sorin Graure are 36 de ani şi conduce cea mai mare rafinărie din ţară, cu o cifră de afaceri de 1,7 miliarde de dolari în primele șase luni. Lucrează de 10 ani în Petromidia şi cel mai greu pare a fi să își păstreze cei 1.000 de specialişti în rafinărie.

„Mulţi dintre colegii noştri au plecat în Kazahstan pentru a desfăşura proiecte de modernizare a rafinăriilor din Kazahstan”, precizează Sorin Graure, managerul rafinăriei Petromidia.

Victor Bică este unul dintre cei mai tineri manageri care lucrează cu compania Ford de la Craiova. Are 29 de ani şi nicio piesă nu ajunge în maşinile produse de americani dacă nu o vede el. După ce a ajuns ca inginer rezident la Craiova a contribuit la lansarea modelului B-Max, primul produs de Ford în România. 

Specialiştii în resurse umane spun că investitorii au şi un alt motiv pentru care îi promovează pe români. „Un manager român de competenţă echivalentă este plătit mai puţin decât un manager străin”, explică Raluca Pârvu, specialist resurse umane.

Dacă în industria auto un manager are un salariu de 2000 de euro, în IT veniturile pot fi chiar mai mari de 2.500 de euro, iar salariul unui şef de rafinărie depăşeşte 4.000 de euro, spun specialiştii în resurse umane.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri