Noile taxe şi creşterea accizelor vor majora cu 96 de lei cheltuielile românilor

Data publicării:
2301viata 20scumpa-45423

După ce ieri liniştea românii, cărora le spunea că majorarea tarifelor de transport şi distribuţie a energiei nu va afecta consumatorii, ci doar companiile, astăzi, ministrul Energiei a refăcut calculele.

Creşterea i-ar putea ustura la buzunar pe români. Economiştii spun că furnizorii de utilităţi vor cere autorităţilor să aprobe creşterea tarifelor. Precedentul există. Preţul energiei electrice s-a majorat la începutul anului cu șase procente. Asta a făcut ca o factură de 100 de lei, din decembrie 2012, să se transforme într-una de 106 lei, fără să crească şi consumul. La fel s-a întâmplat şi în septembrie, când recunoaşterea costurilor furnizorilor de gaze a crescut nota de plată cu cu 5%. Acum, lucrurile s-ar putea repeta.

Creşterea facturilor nu este singura grijă a românilor. Şi micile plăceri vor costa mai scump. De exemplu, o persoană care bea, în medie, 20 de beri pe lună şi fumează 10 pachete de ţigari, va cheltui cu aproape 20 de lei mai mult. În total, din venitul de 1.500 de lei al unui român, costurile cu energia electrică şi cu viciile vor creşte cu 96 de lei în aprilie, de când cresc accizele la ţigări şi bere.

Dacă familia luată în calcul este din mediul rural, atunci va achita şi noul impozit pe norma de venit. Un fermier care cultivă 10 hectare de cereale va plăti statului taxă de 718 lei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri