Numărul copiilor adoptați a scăzut la jumătate față de anii precedenți

Data publicării:
20032013 20adoptii-55811

Familiile care vor să adopte un copil constată, cu surprindere, că statul vrea să scape de cei cu probleme de sănătate. De aici şi refuzurile cuplurilor şi, implicit, prelungirea procesului de adopție.

Anemarie a așteptat un an de când a depus actele și până cînd i-a fost încredințat băiețelul. Autoritățile i l-au prezentat ca pe un copil sănătos, dar a constatat că are grave probleme de sănătate.

„Aveam să aflăm mai târziu că nu vedea cu un ochi, din naștere, că avea avea probleme de auz și, evident, obișnuitele probleme de greutate, la 3 ani și jumătate cântărea 12 kg”, a explicat Anemarie Necșulescu, coordonator asociația SOS Infertilitatea.

Dar Anemarie s-a atașat de el și a ales să lupte pentru sănătatea lui.

Nu toți viitorii părinți acceptă însă un copil bolnav.

În grija statului se află 60.000 de copii, iar 4.000 au vârsta de sub 2 ani. Numai 1.350 de familii cu atestat de adopţie se află în continuare pe lista de aşteptare.

„Principala problemă pe care am identificat-o din experiența directă și din opiniile de pe forumul asociației ar fi această îndelungtă perioadă de consultare a a rudelor până la gradul patru”, a explicat Nicoleta Cristea- Brunel.

Uneori se întîmplă să fie consultate până la 80 de persoane cu diverse grade de rudenie, care, în final, refuză copilul, iar asta înseamnă timp pierdut, cel puțin un an.

Pentru îngrijirea copiilor aflaţi în grija statului, bugetul anual este de aproximativ 150 de milioane de euro.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri