Numărul de câini de la stână, stabilit prin lege

Data publicării:
cioban cu oi

Completarea Legii vânătorii şi protecţiei fondului cinegetic a fost făcută după ce vânătorii au reclamat că animalele folosite pentru paza turmelor omoară iepuri şi căprioare. Soluţia găsită a fost limitarea, prin lege, a numărului de câini pe care ciobanii au voie să-i crească. Cei de la şes au dreptul la un singur animal.

Nu face faţă pentru pază un câine la o turmă, pentru că orice adăpost al unei turme are 4 colţuri cel puţin, măcar un câine la fiecare colţ”, spune Eugen Frunză, cioban.

La 600 de oi un câine e puţin”, spune Ion Cloşcă, cioban.

Numărul câinilor creşte la doi, pentru stânele din zona de deal, şi la trei, pentru cele de la munte. Cine are mai mulţi, riscă amenzi de până la 1.500 de lei. Ciobanii se întreabă şi cum să scape de câinii care nu sunt prevăzuţi în lege.

Noi nu putem să-i omorâm, că dacă-i omorâm vine de la protecţia animelelor şi ne ia pe noi şi noi ce să facem cu ei?”, spune Ion Nedelcu, cioban.

Îmi este şi teamă când la noi în comună fiecare crescător de oi are cel puţin cinci câini. Ce va face acest crescător care are un număr supranumerar de câini? Îi va da drumul aiurea şi atunci există pericolul să atace oamenii”, spune Iulian Boţ, primarul comunei Lieşti.

Suprins de prevederile legii a fost şi ministrul Agriculturii.

Am fost şi eu şocat de anumite prevederi care practic afectează activitatea, creşterea ovinelor în România. Sper să reluăm discuţia pe legea respectivă”, spune Achim Irimescu, ministrul Agriculturii.

Aceeaşi speranţă o au şi ciobanii, care spun că în vreme ce parlamentarii apără interesele vânătorilor, ei riscă să rămână fără oile pe care le vor mânca lupii sau urşii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri