Numărul românilor care acordă 500 de lei pentru masa de Paște a scăzut

Data publicării:
OUA PASTE

La raionul cu produse de patiserie din hipermarketuri, oamenii au stat la cozi pentru cozonaci sau pască. 20 de milioane de euro au dat, în total, pentru aceste produse, spun patronatele.

Românii au stat minute întregi pentru a-şi alege cel mai bun cozoanc. Anul acesta s-au vândut 7,4 milioane de cozonaci şi 700.000 de bucăţi de pască”, relatează Roxana Vântu, reporter Digi24.

De pe masa de Paşte este imposibil să lipsească ouăle roşii. Doar în ultima săptămână s-au vândut 60 de milioane de ouă pentru care comercianţii au încasat 7 milioane de euro.

Pe multe liste de cumpărături s-a regăsit şi carnea de miel. 4 români din 10 cumpără miel de Paşte, iar cei mai mulţi alocă pentru acesta în jur de 250 de lei, notează un studiu al Institutului Roman pentru Evaluare si Strategie.

500 de lei este suma maximă pe care au decis să o cheltuiască pentru masa de Paşte 41% dintre români. În urmă cu cinci ani, de exemplu, erau cu 5% mai mulţi cei care îşi permiteau să lase în magazine la fel de mulţi bani.

Oamenii sunt puțin mai atenți, vedem că după criza financiară, oamenii nu mai aruncă banii, nu mai funcționează promoțiile de 4 plus gratuit, cumpără ce au nevoie”, afirmă Ştefan Pădure, reprezentantul Asociaţiei Alimentului Românesc.

Aproape 40 la sută dintre români spun totuşi că banii le vor ajunge pentru a-şi umple masa cu tot ce au nevoie.

Nu aș putea spune că (prețurile) sunt mai mari ca în alți ani, cam la fel, nu am simțit că au scăzut”, spune un român.

Prețurile nu sunt cu mult mai mari ca anul trecut, sunt normale, ce văd eu în magazin poate oricine să cumpere. Un iepure de ciocolată, carne de miel, cozonac, cred că oricine poate să cumpere”, adaugă clientul unui supermarket.

Doar un sfert dintre români au un buget de cumpărături cuprins între 500 şi 1.000 de lei.

Mai puţini bani pentru masa de Paşte (între 100 şi 500 de lei)

2010: 46% dintre români

2013: 45% dintre români

2015: 41% dintre români

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri