Numărul românilor care migrează de la oraș la sat a devenit mai mare decât al celor care se mută în sens invers

Data actualizării: Data publicării:
prispa casa la tara sat shutterstock_168820580

Anual, peste 100 de mii de români se mută din oraşele mari la sate. Aglomeraţia şi traiul mai ieftin sunt doar unele dintre motive. Mulţi renunţă şi la locul de muncă şi se reprofilează. Nevoia de linişte şi spaţiu primează de cele mai multe ori în luarea acestor decizii, spun specialiştii.

 

Teodora Iacob, jurnalist Digi24: Peste 109.000 români s-au mutat în anul 2017 de la oraşe la sate, în timp ce doar 87.000 s au mutat de la sate la oraşe în aceeaşi perioadă, o arată ultimele date ale INS.

Victoriţa Magdan s-a mutat în 2006 cu soţul ei în comuna Grădinari, la 33 de kilometri de Bucureşti. Aglomeraţia şi zgomotul au fost principalele motive.

Victoriţa Magdan: Am cumpărat în septembrie, am zis că venim un pic, dar în octombrie ne-am mutat definitiv. Casa era veche, dar am amenajat o cameră și ne-am mutat. Am stat acolo până în 2012, când am reușit să facem casă nouă.

Înainte, Victoriţa era inginer textil. Acum, se ocupă de o editură alături de soţul ei şi de doi ani şi-a descoperit pasiunea pentru plante.

Victoriţa Magdan: Acesta este vedeta serei, un bonsai, are câteva sute de ani și l-am urcat aici, ca să se vadă mai bine, mai frumos.
Reporter: Cam cât timp pe zi vă ocupă grădinăritul?
Victoriţa Magdan: O oră pe zi e suficient.

Băiatul familiei Magdan are 10 ani. Este născut şi crescut în Grădinari şi merge la şcoală aici.

Matei Magdan: La Bucureşti îmi plac magazinele, că sunt multe. Dar dacă aș locui acolo, nu aș putea sta. Am fost în vizită la cineva o dată și stăteam pe canapea, când dintr-o dată aud cum se golesc tomberoanele, și era așa de enervant. Mai ales că mai și dormea cineva acolo.

Gelu Duminică, sociolog: Plecatul către mediul rural nu înseamnă că se revigorează mediul rural, ci că ne mutăm dormitoarele acolo. Dacă înainte erau la periferie, acum au devenit mai scumpe și găsești mai ieftin în satele limitrofe. Pe de altă parte, este dorința middle class-ului de a avea spațiu și liniște, liniște pe care mediul urban nu o mai dă.

Timpul petrecut pe drumul de acasă la muncă şi înapoi este o cauză care îi face pe oameni să se mute în zonele rurale.

Gabriel Chicioreanu, consultant în carieră: Doar dacă ne uităm în Bucureşti, cât fac oamenii în trafic, de acasă până la locul de muncă şi înapoi, le mai consumă poate între 2-3 ore pe zi. În rural, traficul este mult mai lejer şi serviciul poate să fie undeva lângă locuinţă şi în 10-15 minute să ajungă acolo. În rural, comunitatea e mai mică, oamenii se cunosc între ei, iar suportul este şi mai mare.

Statisticile mai arată că migraţia spre sate s-a intensificat în anul 1997, când peste 81 de mii de români s-au mutat din urban în rural, de aproape trei ori mai mult faţă de 1990.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri