Numărul șoferilor prinși drogați s-a dublat în ultimul an. O fostă consumatoare povestește starea unui drogat la volan

Data publicării:
accident drogati

Date alarmante de la Poliţie. Numărul şoferilor care se urcă drogaţi la volan s-a dublat în ultimul an. Iar specialiştii spun că riscul ca ei să producă un accident este foarte mare. Cu simţurile afectate de substanţe, ei nu mai pot distinge culorile de la semafor şi pot uşor să atingă viteze astronomice. Şoferii prinşi drogaţi la volan riscă pedeapsa cu închisoare de până la 5 ani.

Fostă consumatoare: Am condus şi fiind drogată, deci vă spun sincer. Mă lua somnul la semafor. Mă claxonau oamenii să plec de pe loc, credeţi-mă.

Este mărturia unei foste consumatoare de stupefiante. Specialiştii antidrog spun că şoferii care se droghează şi apoi conduc, sunt un pericol uriaş. Substanţele interzise le afectează cât simţul vizual cât şi pe cel auditiv.

Bogdan Gheorghe, medic, Agenţia Naţională Antidrog: Aceste simţuri sunt afectate la doze foarte mici, chiar la un prim consum al drogului respectiv. Nu mai poți distinge foarte bine culorile de la semafor, poți trece pe culoarea roșie, ți se pare că mergi pe o viteză prea mică şi apeşi acceleraţia până la viteze foarte mari care pot produce anumite dezastre.

Nu de puţine ori s-a descoperit că şoferii care au provocat accidente grave de circulaţie au consumat înainte droguri. Este si suspiciunea în cazul morții creatorului Răzvan Ciobanu. Primele analize arată că acesta ar fi luat substanțe interzise înainte de a pleca cu mașina. De altfel, datele Poliţiei Rutiere arată că numărul şoferilor drogaţi este în creştere. În primele trei luni din anul acesta, poliţiştii au întocmit deja mai multe dosare penale faţă de tot anul 2017 pentru consum de droguri la volan.

Reporter: Obişnuiţi să vă urcaţi drogat la volan?
Șofer: Nu am consumat!
Reporter: Păi, din moment ce testele au arătat...
Șofer: Nu a funcţionat testul cum trebuie!
Poliţist: În momentul de faţă aţi săvârşit infracţiunea de conducere a unui autovehicul sub influenţa substanţelor psihoactive.

Georgian Drăgan, purtător de cuvânt Poliţia Română: În primele trei luni ale acestui an au fost întocmite 162 de dosare penale pe numele unor şoferi care au condus maşinile pe durmurile publcie în timp ce se aflau sub influenţa substanţelor psihoactive.

Iar anul trecut peste 330 de şoferi au avut probleme penale după ce au fost prinşi drogaţi la volan. Majoritatea consumaseră cocaină, ecstasy sau canabis. Autorităţile recunosc că nu toate tipurile de substanțe pot fi depistate de aparatele anti-drog.

Bogdan Gheorghe, medic, Agenţia Naţională Antidrog: Nu există teste în momentul de faţă care să depisteze consumul de substanţe noi cu proprietăţi psihoactive, celebrele etnobotanice. Poliţiştii de la Rutieră, în baza cursurilor de formare date de agenţi pot identifica anumite semne de consum care îi pot determina să conducă persoana aflată la volan la Institutul de Medicină Legală în vederea realizării unor analize mai aprofundate.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cât a ajuns să coste să-ți construiești o casă de 50 mp: Prețurile la materiale de construcție, dar și...
Digi FM
O româncă stabilită de 12 ani în Spania a crezut că este curtată de Brad Pitt: „Se juca foarte mult cu...
Pro FM
Declarația surprinzătoare a lui Randi: "Nu am iubit niciodată. Nu e greu să trăiesc așa". Religia și...
Film Now
Leonardo DiCaprio și Vittoria Ceretti și-au dus relația la un alt nivel. Modelul în vârstă de 25 de ani și-a...
Adevarul
„Lâna de aur", cel mai scump material textil natural din lume. Firul de Vicuña se vinde la gram, la fel ca...
Newsweek
VIDEO Franța face o muniție specială pentru avioanele F-16 din Ucraina. Ce bombe îi lovesc pe ruși?
Digi FM
Carne de pui îngălbenită artificial pentru a părea mai bună. “Unii dintre pui sunt vopsiți prin hrănire...
Digi World
De câte ori purtați o pijama înainte de a o pune în coșul de rufe? Cât de des ar trebui să spălăm hainele cu...
Digi Animal World
Momentul când o pisică reușește să evadeze dintr-o cușcă a devenit viral: „E ca un spion. Nimic nu o poate...
Film Now
Keanu Reeves și iubita lui, Alexandra Grant, fotografiați când se sărută. Starul din „Matrix” pare să-și fi...