Sari la conținut
News Alert

Numele de sfinţi rămân preferatele românilor

Numele de sfinţi rămân, în continuare, preferatele românilor. "Andrei" şi "Maria" sunt cele mai frecvente alegeri ale celor care au devenit părinţi anul trecut, potrivit datelor de la Evidenţa Populaţiei. În top mai sunt David, Alexandu şi Ştefan - în cazul băieţilor şi Elena, Ioana şi Andreea, pentru fete.

Când vine vorba de alegerea prenumelui pentru copil, majoritatea părinţilor se gândesc mai întâi la un nume de sfânt. Aşa se face că, anul trecut, 15.000 de băieţi au fost botezaţi Andrei, iar peste 26.000 de fete au primit numele Maria.

David, Alexandru şi Ştefan sunt alte nume preferate de cei care au devenit părinţi anul trecut. Iar în afară de Maria, părinţii de fete au ales nume ca Elena, Ioana, Andreea sau Sofia. Cuplurile tinere au avut şi inspiraţie străină.

Alfred Bulai, sociolog: „Câţiva ani de zile buni, după 1976, a apărut un val uriaş de fete care aveau numele Nadia, din cauza lui Nadia Comănesci, Nadia fiind un nume rar în România”.

La nivel naţional, Ion şi Maria sunt cel mai des întâlnite nume. Dacă Maria conduce în clasament în absolut toate judeţele, Ion a pierdut supremaţia în câteva. De exemplu, în nordul Moldovei, preferat e Constantin, în timp ce Vasile e cel mai întâlnit nume în Bacău, Galaţi şi Vaslui. În Muntenia, Alexandru a câştigat teren în Bucureşti, Ilfov şi Teleorman, în timp ce Andrei este preferat doar în judetul Vaslui.

În schimb, sociologii spun că prenumele vechi, precum Gheorghe, au fost uitate în zilele noastre.

Alfred Bulai, sociolog: „În societăţile tradiţionale, de regulă, copilul primea numele naşului. De fapt, într-o comunitate, prenumele pe care îl aveau copiii erau cam aceleaşi, pentru că nu prea aveai cum să imporţi decât de la oraş”.

Din 2009, Codul Civil le interzice românilor să pună copiilor prenume ridicole, denigratoare, de obiecte sau locuri.

FOTO: Gulliver/Getty Images

Pe aceeași temă