O familie din Dolj trebuie să dea statul în judecată ca să primească alocație pentru toți copiii

Data publicării:
alocatie

Familia Chiş are 11 copii, nouă sunt încă minori, iar şapte merg la şcoală. Pentru că venitul familiei este puţin peste 1.000 de lei, tatăl copiilor a cerut alocaţie de sprijin. Doar că a primit suma cuvenită unei familii cu patru copii.

„Eu am solicitat către primărie, către AJPIS, m-am dus, m-am informat, mi-au zis, nu, aşa prevede legea, că aia 320 de lei care sunt împărţiţi la patru copii care vin 82 de lei de copil îi primesc toţi”, spune Cristian Chiş.

„Sunt mulţi şi şcoala cere mult să dăm bani pe caiete, pe navetă, banii sunt puţini”, se plânge Elena Chiş.

Prin Legea alocaţiei de susţinere a familiei, statul nu dă bani decât pentru patru copii, indiferent de câţi minori sunt într-o familie.

Mai mult, dacă unul dintre copii are absenţe la şcoală sau nota la putare mai mică de 8, alocaţia este suspendată.

Autorităţile recunosc lacunele legii, dar spun că nu pot face nimic aşa că i-au recomandat bărbatului să-şi caute dreptatea în justiţie.

„Am constatat că neregula aceasta este undeva un abuz începând de la Primăria Pielești apoi la AJPIS și Ministerul Muncii. La AJPIS mi-au zis, ai dreptate, că nu ți s-a dat toți banii pentru toți copiii, aș vrea să ți se facă dreptate la judecată”, mai spune bărbatul.

Legea poate fi modificată doar prin iniţiativa unui grup parlamentar, a Guvernului sau a Avocatului Poporului.

„Avocatul Poporului este în curs de analizare a acestei situaţii şi, în funcţie de informaţiile pe care vom reuşi să le obţinem zilele următoare de la autorităţile implicate, vom proceda în consecinţă. Vom vedea care este situaţia exactă a acestei familii şi vom vedea cum poate fi ajutată”, a declarat Simona Emandi, consilier coordonator Avocatul Poporului, Craiova.

Deocamdată, nici Agenţia pentru prestaţii sociale, nici Ministerul Muncii nu au venit cu o reacţie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri